"O mare parte a Pamantului nu este populata, reprezentant oceane, deserturi, munti si paduri. Iar astfel de obiecte cad cam o data la 100 de ani in locuri pustii", a declart pentru BBC astrofizicianul Serghei Popov. "Dar chiar cand cade, dupa modelul Celiabinsk, nu se intampla altceva decat geamuri sparte, o gramada de inregistrari video postate pe internet, multe convorbiri telefonice si alte chestii de acest gen. E firesc ca, in aceste conditii, interesul pentru astfel de incidente sa sporeasca", a apreciat expertul.

O parte a presei mondiale a incins spiritele in jurul asteroidului 2012 TC4, botezandu-l, chiar "groparul Terrei". Dar cu mult inainte insa de vizita bolidului spatial, oamenii de stiinta au demonstrat ca traiectoria de deplasare a acestuia nu constituie un pericol pentru Pamant. "O epidemie de nu stiu ce merita mai multa atentie decat zborul unui asteroid", spune Popov.

Totusi, chiar daca Terra nu este amenintata, in urmatoarele secole, de vreun asteroid, oamenii de stiinta pun la punct masuri de salvare. Astfel, in cadrul programului derulat in comun de NASA si Agentia spatiala europeana vor fi derulate teste sub denumirea Asteroid Impact and Delfection Assessment.

Se intentioneaza, printre altele, trimiterea unor sonde spre doi asteroizi destul de mari - Didimu, cu diametrul de 780 de metri si satelitul acestuia, Didimunu, care masoara in jur de 170 de metri. Una dintre sonde se va "infige" in Diminu, a doua urmand sa observe cum se modifica orbita asteroidului mai mic in urma coliziunii.

Sunt avute in vedere si alte mijloace de lupta impotriva bolizilor spatiali, cum ar fi tehnologii de tractare, de laser, poate chiar o explozie nucleara. "Este imposibil ca in spatiu ceva sa apara pe neasteptate nu se stie de unde. Suntem convinsi ca obiecte cu adevarat uriase nu vor cadea pe Terra nici peste 100, nici peste 1000 de ani. Toate aceste corpuri au fost descoperi. Putem dormi linistiti", a asigurat Popov.

Nu se stie ce se va intampla peste 100 de milioane de ani. "E greu sa calculezi orbita unui asteroid pe termen foarte lung", a mentionat interlocutorul BBC. Eventualitatea ca planeta nostra sa intre in coliziune cu un obiect spatial poate fi comprata cu eventualitatea ca un glonte sa nimereasca o galeata de gunoi aflata la 10 kilometri de tragator. "Incercati sa nimeriti. Nu veti reusi, oricate gloante ati avea. Cam tot asa si cu ateroizii", a concluzionat Popov.