Iar epicentrul problemei este, fara indoiala, China. Cu un ritm anual de crestere de 10%, economia acestei tari se va reduce, dupa toate probabilitatile, la 6%. Acest lucru a antrenat prabusirea preturilor la materii prime - petrol, metale, alimente - pe fondul scaderii cererii interne sub nivelul asteptarilor.

De aici a pornit o reactie in lant. Primele victime fiind furnizorii de materii prime, de la Brazilia si Africa de Sud, la Australia si Canada. Companiile care s-au dezvoltat, sporindu-si productia pe seama creditelor, acum nu mai sunt in stare sa-si plateasca datoriile. Cu efect negativ asupra starii de sanatate a bancilor, dar si a investitorilor in obligatiuni.

Potrivit Morgan Stanley, bancile americane dispun de rezerve suficiente pentru a le pune a le feri de orice furtuni, dar nu acelasi lucru se poate spune despre institutiile financiare din Europa si tarile emergente. In aceste conditii, bancile de pe pietele emergente isi inaspresc conditiile de creditare.Toate astea arata slabiciunea economiilor emergente, o trasatura mascata pana acum de consumul de materii prime.

Brazilia incearca sa faca fata inflatiei ridicate, deficitului bugetar si scandalului de coruptie din jurul companiei petroliere nationale Petrobras. China se straduieste sa repuna pe picioare motoarele economiei sale, orientandu-se de la "productie spre servicii, de pe pietele externe pe cea interna si de la investitii pe consum". Nu sunt masuri superficiale si usor de rezolvat Ele necesita timp. Prin urmare, slabesc comertul mondial si investiile, in special cele straine. Doua elemente care au alimentat pana acum economia lumii.

In ceea ce priveste economia americane, aceste evolutii nu ar fi afectat-o daca ritmul ei de dezvoltare ar fi fost trainic. Din pacate, nu este asa. Americanii au devenit foarte calculati cu banii, pentru inca sunt speriati de criza financiara din 2008-2009. Consumatorii incearca sa se asigure in cazul unei noi crize, sporindu-si economiile si reducandu-si datoriile. Mediul de afaceri procedeaza la fel, taind din proiectele de investitii.

Uneori, pesimismul este periculos in sine insusi. Consumatorii si firmele se comporta cu mare prudenta. Pentru a iesi din aceasta capcana, economia americana are nevoie de un impuls din afara. Candva s-a crezut ca el va veni de pe pietele emergente. In prezent, la nivel global nu prea mai exista zone de crestere stabila si puternica.