"Deri ritmul achizitiilor a diferit de la o luna la alta, ele s-au efectuat in toate primele 11 luni ale anului. Lunile octombrie si noiembrie au marcat cele mai consistente ritmuri, in medie 36 de luni de fiecare data, in conditiile in care preturile la aur au scazut", nota, printre altele, raportul Thomson Reuters GFMS Gold Survey 2017.

Autorii studiului cred ca Rusia va continua si in cursul acestui an sa cumpere aur, aproximativ 200 de tone. Potrivit datelor Bancii centrale, rezervele de aur ale tarii au crescut de la 45,5 milioane unii la 51,9 milioane, pentru a ajunge la 53,2 milioane la 1 martie 2017. Volum care inseamna 66,863 miliarde de dolari, cea mai inalta valoare inregistrata in istoria Bancii centrale a Rusiei.

Comentand aceasta politica, analistul Iaroslav Lisovolik a aratat ca, daca "pana acum dolarul era elementul dominant in structura rezervelor Bancii centrale, ponderea bancnotei verzi s-a redus la 40%".

In privinta preturilor, aurul se tranzactioneaza la valori cuprinse intre 1200 si 1250 de dolari/uncie, dar specialistii avertizeaza ca 2017 ar putea inregistra o noua cadere a metalului galben. "Aurul risca sa coboare sub pragul psihologic de 1100 dolari/uncie. Sunt suficiente premise pentru o astfel de evolutie: Brexit, sanse destul de reduse de victorie pentru extrema dreapta in Franta, acelasi ritm slab al economiei chineze, rezolvarea dramei elene si, cel mai important, politica monetara dura a autoritatilor americane", au explicat analistii.