"Demisionez din cauza destramarii coalitiei si a blocarii initiativelor guvernamentale", a declarat Iatseniuk, adresandu-se deputatilor Radei Supreme.

"Pentru ca nu au fost votate legi si nu sunt bani pentru salariile politistilor, ale medicilor, cadrelor didactice, pentru ca nu avem cu ce sa cumparam armament, cu ce sa alimentam transportoarele blindate. Pentru ca nu a fost adoptata o hotarare pentru completarea rezervoarelor ucrainene de gaze naturale, masura care ne-ar permite sa trecem de perioada de iarna si sa ne eliberam, in sfarsit, de dependenta de gazele rusesti. Cum sa intretii armata si fortele militare, cum sa nu demoralizezi miile de oameni care nu sunt in aceasta sala? Dar care sunt in transee, sub gloante. Poate ne gandim si la ei?", a lansat premierul.

Presedintele Petro Porosenko a declarat in repetate randuri ca Ucraina are nevoie de alegeri anticipate, care s-ar putea desfasura in octombrie anul curent. In Rada Suprema, parlamentul tarii, au fost inregistrate deja trei proiecte de hotarari privind dizolvarea forului legislativ.

"Ce variante are la dispozitie guvernul? Avand in vedere ca Ucraina este o republica prezidential-parlamentara, prima varianta: s-a dizolvat o coalie, premierul incepe formarea altei coalii. Ce inseamna asta?: Ca premierul trebuie sa-i accepte pe comunisti si pe regionali (reprezentantii Partidului regiunilor, n.r.). Asa ceva nu fac sub nici o forma", a declarat Iatseniuk, citat de agentia UNIAN.

In alta ordine de idei, trebuie amintit faptul ca Iatseniuk este unul dintre liderii partidului Iuliei Timosenko, Batkivschina, ajuns la putere dupa evenimentele din Piata Maidan. Impreuna cu colegul sau de partid, Aleksandr Turchinov, devenit presedinte al Radei si presedinte intermar al tarii, Iatseniuk a condus, practic, Ucraina de la sfarsitul lunii februarie, pana la inceputul lunii iunie, cand functia de sef al statului a revenit lui Porosenko.

Problema este atat Timosenko si Iatseniuk, cat si Porosenko vor sa detina controlul total asupra parlamentului. In aceste conditii, dupa ce Porosenko a grabit, practic, procesul politic, demisia lui Iatseniuk apare ca o mutare logica in cadrul luptei electorale. In prezent, Batkivschina este in cadere libera in sondajele de opinie, intrunind numai 11% din simpatia ucrainenilor, fata de 23% in cazul partidului lui Porosenko, Solidarnosti.

Daca Iatseniuk ar fi ramas in continuare in fruntea guvernului, responsabilitatea pentru inrautarea situatiei economice a tarii i-ar fi revenit lui si echipei sale. Iatseniuk si, implicit, Timosenko, spera ca pana la alegerile anticipate de peste trei luni, oamenii isi vor aminti de faptele lui bune, iar ratingul partidului va creste.