A facut aceasta trecere dupa spitalizarea din 2010, cand chirurgii i-au introdus doua stenturi coronariene pentru facilitarea circulatiei sangelui prin artere. Nu a fost pentru prima data cand Bill Clinton s-a confruntat cu grave probleme de sanatate. In 2004, el a fost operat pe cord deschis. Fara acea interventie, fostul presedinte al SUA risca o criza cardiaca majora.

„Am constatat ca sunt o persoana mai fragila si am decis sa nu ma joc cu sanatatea mea. In plus, vreau sa profit de statutul meu de bunic. Am hotarat sa adopt un regim care, in opinia mea, imi ofera sansa de a trai cat mai mult timp posibil”, declara, la un moment dat, Bill Clinton.

Totusi, fostul sef al administratiei americane duce o viata mai degraba agitata. La cei 66 de ani ai sai, calatoreste foarte mult, participa la conferinte si seminarii, conduce fundatia sa umanitara si ecologica. Gratie acestei tranzitii alimentare, a slabit aproape 13 kilograme. Dar nu a fost usor, mai ales la inceput.

„Cel mai complicat, adica mult mai dificil decat sa renunt la carne si peste, a fost sa scot din meniu iaurturile si branza”, s-a destainuit politicianul. Gratarul a fost inlocuit cu salate si fasole, iar la micul dejun au fost introduse piureurile preparate cu lapte de migdale si fructe de padure proaspete. Totusi, chiar daca regimul sau alimentar este vegetarian, Clinton isi permite, din cand in cand, sa savureze o portie de somon pentru a priva organismul de anumite valori nutritive.

Alti vegeratirieni celebri ai lumii

1. Pytagora. „Atata timp cat oamenii vor masacra animalele, ei se vor ucide unii pe altii. Cel ce seamana moarte si durere nu poate recolta bucurie si dragoste”.

2. Lev Tolstoi: „Cat timp vor exista abatoare, vor exista si razboaie”.

3. Emil Zola: „De ce suferinta unui animal ma bulverseaza? De ce nu pot suporta ideea ca un animal sufera, intr-atat incat ma trezesc noaptea ingrozit ca motanul meu nu mai are apa in vasul lui? Cred ca mila mea pentru animale porneste de la faptul ca ele nu pot vorbi, nu-si pot exprima trairile, nu-si pot destainui durerile. O creatura care sufera si care nu dispune de nici un mijloc prin care sa ne faca sa intelegem cum si de ce sufera, nu este ceva dureros?”

4. Friedrich Nietzsche: „Intreaga filosofie antica este orientata pe simplitatea vietii si ne invata o anumita sobrietate. Din acest punct de vedere, putinii vegetarieni au facut mai mult pentru omenire decat toti filosofii moderni, care, atata timp cat nu vor avea curajul sa caute un mod de viata total diferit, nu vor fi de nici un folos”.

5. Mahatma Gandhi: „Maretia unei natii si progresele ei morale pot fi judecate dupa modul in care trateaza animalele”.

6. Albert Einstein: „Nimic nu poate fi mai benefic pentru sanatatea omului si pentru sansele lui de a trai mai mult decat o dieta vegetariana”.