"A fost comisa o crima, este o provocare menita sa anuleze procesul de normalizare a relatiilor dintre Rusia si Turcia si sa distruga eforturile de pace din Siria", a apreciat liderul de la Kremlin, potrivit caruia acest asasinat reclama un raspuns ferm din partea Moscovei, care isi va intari lupta impotriva terorismului. "Banditii vor simti asta pe propria piele", a promis seful statului rus.

Ambasadorul rus a fost ucis de "atmosfera de ura", expresia folosita de cativa ani de adversarii interni ai presedintelui Putin, acuzat de acestia ca a creat o stare de spriti la nivelul societatii, care dauneaza opozitiei. "Da, Andrei Karlov a fost asasinat din cauza lui Putin, pentru ca el face tot posibilul pentru a consolida pozitia Rusiei in Orientul Mijlociu, dar si in lume. Iar cu cat este mai puternica Rusia, cu atat incurca planurilor <stapinilor lumii",="" scrie="" publicatia="" vzgliad.

Cotidianul Kommersant crede, la randul sau, ca in atentatul impotriva ambasadorului Karlov se ascund doua obiective. Pe de o parte, s-a dorit pedepsirea Moscovei pentru amestecul in conflictul din Siria de partea lui Bashar al Assad, considerat de radicalii sunniti drept dusmanul lui numarul unu. Privind lucrurile din aceasta perspectiva, devine logic discursul teroristului, care a strigat "Allah akbar" si poate fi transa concluzia ca atacul asupra diplomatului rus a fost pentru organizatorii lui o operatiune in cadrul razboiului sfant.

Pe de alta parte, nu este deloc intamplator faptul ca atentatul a avut loc in Turcia. Apropierea dintre Ankara si Moscova a devenit factor determinant al schimbarilor survenite pe fronturile razboiului din Siria in utlimele luni. Potrivit Kommersant, soarta orasului Aleppo, unde opozitia antiguvernamentala a suferit cea mai serioasa infrangere din cei patru ani de conflict, a fost decisa, practic, de intelegerile dintre presedintii Rusiei si Turciei.

Este o evolutie a evenimentelor care, evident, nu a fost pe placul radicalilor sunniti din Siria si din tarile Golfului Persic, poate chiar din Turcia. Nu poate fi exclus nici faptul ca atacul demonstrativ a avut drept scop tensionarea relatiilor dintre Moscova si Ankara.