Mai concret, un judecător federal va analiza dacă măsurile excepţionale adoptate de administratia americana pentru a evita prăbuşirea sistemului financiar au fost sau nu legale.

In opinia lui Maurice Greenberg, cand a injectat 182 de miliarde de dolari din banul public pentru a salva AIG de la faliment, Guvenului SUA i-a păgubit, de fapt, pe acţionarii AIG, printre care se numără şi el

Acţiunea juridică a fost intentată în 2011 de compania lui Greenberg, Starr International, iar AIG nu este asociată acestei plângeri. 'Procesul depinde de credibilitatea lui Greenberg', a comentat Jacob Frenkel, fost procuror federal.

In cadrul procesului vor fi audiaţi ca martori cativa dintre responsabilii care, în 16 septembrie 2008, au lăsat Lehman Brothers să dea faliment dar au salvat AIG şi au aruncat Merrill Lynch în braţele Bank of America.

Printre altii, vor fi chemati sa depuna marturie fostul preşedinte al Băncii centrale americane (Fed), Ben Bernanke, fostul secretar al Trezoreriei, Henry 'Hank' Paulson precum şi Timothy Geithner, care la acea dată era preşedintele sucursalei Fed din New York.

Salvarea AIG a creat un precedent pentru alte programe de intervenţie în sprijinul unor companii auto şi bănci, considerate 'too big to fail', demarate de Guvernul american după criza financiară provocată de creditele ipotecare riscante.