De fapt, explica publicatia turca USAK, dezbaterile legate de modernizarea armatei s-au intensificat dupa razboiul din Georgia, din august 2008. In opinia a numerosi analisti, conflictul, menit sa demonstreze intentia Moscovei de a-si pastra suprematia in spatiul post-sovietic, a scos in evidenta o serie intreaga de vulnerabilitati.

In februrie anul curent, manevre militare neplanificate s-au derulat pe teritoriul districtelor militare central si vestic din Rusia. La acea data, seful Statului Major General, Valeri Gerasimov, readus in atentia generala neajunsurile si problemele constatate de-a lungul "antrenamentului". Nu trebuie uitat, scrie publicatia citata, ca, in privinta modernizarii armatei si a modului in care sunt cheltuite fondurile destinte nevoilor fortelor militare, Rusia lui Putin actioneaza in virtutea vechilor experiente si se pompeaza multi bani.

Bugetul alocat de Moscova modernizarii armatei ruse pentru urmatorii 10 ani se ridica la 600 miliarde de euro. Iar exercitiile din Marea Neagra au dorit sa ofere o noua imagine a fortelor militare ale Rusiei, departe de cea ramasa dupa razboiul din Georgia si de punctele nevralgie criticate de unii si de altii. Dar, subliniaza sursa citata, avand in vedere relatiile Rusiei cu statele vecine din regiunea Marii Negre, precum si evenimentele in permanenta schimbare din Orientul Mijlociu, in special din Siria, aceste manevre trebuie privite prin prisma a ceea ce se intampla in Mediterana si in Orientul Mijlociu.

Recentele evenimente din Siria au determinat Moscova sa decida infiintarea unei unitati de nave miliare in Marea Mediterana. Unii experti cred ca pasul Kremlinului arata „dorinta Rusiei de a reveni” in aceasta zona, altii afirma ca „Rusia nu dispun de forta necesara pentru a crea o flota permanenta” in regiune. Iata de ce, hotararea de a organiza exercitii in Marea Neagra ascunde cateva sensuri.

In primul rand, s-a dorit ca prin intermediul lumea sa stie ca armata rusa are destula forta pentru a-si duce mai departe rolul geopolitic. In al doilea rand, in contextul unor eventuale scenarii de razboi, manevrele trebuie interpretate ca un semnal al „capacitatii de lupta” a fortelor militare. Altfel spus, manevrele au avut rolul de a reaseza Rusia printre jucatorii internationali care nu trebuie ignorati.