Crescut in vitro pornind de la celule adulte de piele umană, acest model de creier - cel mai complex realizat până în prezent - are dimensiunile gumei de la un creion şi conţine toate principalele regiuni cerebrale şi o măduvă a spinării, dar nu are sistem vascular, relatează AFP şi ziarul spaniol 'ABC'.

Profesorul Rene Anand, coordonatorul acestui studiu, nepublicat deocamdată în nicio revistă de specialitate, a prezentat rezultatele cercetării marţi, în statul american Florida, în cadrul unei conferinţe pe teme de sănătate în sectorul militar, mentioneaza agerpres.

Specialiştii din Ohio au creat un 'start-up' pentru a comercializa metoda de dezvoltare in vitro a unui creier, potrivit unui comunicat de presă al universităţii menţionate. Se speră că, în acest fel, se vor putea testa mai uşor o serie de tratamente experimentale contra unor boli ale creierului incurabile până acum.

'Acest model este foarte promiţător pentru sănătatea umană deoarece oferă cele mai bune opţiuni pentru testarea şi dezvoltarea de tratamente fără a recurge la rozătoare', a subliniat Rene Anand. În plus, a adăugat el, acest creier permite efectuarea de cercetări genomice direct şi nu prin intermediul modelelor matematice, aşa cum se procedează la ora actuală.