Coincidenta sau nu, protestele au fost organizate de ziua de nastere a presedintelui Vladimir Putin, care a implinit 65 de ani. Un aspect subliniat in mod deosebit de presa occidentala, care a vazut in aceste manifestari modalitatea opiniei publice de a-i sugera liderului de la Kremlin ca este cazul sa se retraga din viata publica. Anul viitor sunt programate alegeri prezidentiale, dar Putin nu a decis inca daca va participa sau nu.

Presa rusa sustine insa ca protestele au fost o forma de sustinere a opozantului Aleksei Navalnyi, aflat in arest la domiciliu pentru incalcarea legislatiei privind oragnizarea de demonstratii. El a fost retinut pe 29 septembrie, la iesirea din locuinta. La Vladivostok, Habarovsk, Novokuznetsk si Irkutsk apelul lui Navalnyi a fost urmat doar de cateva zeci de persoane in fiecare dintre orasele mentionate.

La Sankt-Petersburg, orasul de suflet al presedintelui Putin au fost cateva sute, printre ei numarandu-se si primarul Evgheni Roizman. Ultimul miting de acest gen organizat de Navalnyi la Moscova si dedicat luptei impotriva coruptiei s-a desfasurat in 12 iunie si a adunat mai mult de 4.500 de persoane, conform datelor Ministerului de interne. In primavara au fost in jur de 8.000 de oameni, potrivit aceleiasi surse.

De ce o prezenta atat de slaba? "Multi, foarte multi dintre protestatari nu sunt neaparat impotriva lui Putin. Ei vor schimbari, vor altceva, vor alta clasa politica, alt discurs politic. Din pacate, de aceasta data, organizatorii protestelor nu au prezentat solutii la problemele societatii", a comentat, printre altii, analistul Konstantin Kalacev, sedul Grupului de expertiza politica.

In opinia lui, "antiputinismul" ca ideologie nu mai poate functiona pe viitor. Iata de ce, opozitia trebuie sa-si regandeasca ordinea de zi, sa scrie un program coerent si credibil, sustinut de personalitati capabile sa trezeasca increderea opiniei publice.

Venind in completare, politologul Aleksei Makarkin a indemnat opozitia sa se uneasca. "Opozitia noastra nu stie sa formeze un front comun, sa mearga impreuna. Pentru ca oamenii nu ies in strada doar de dragul distractiei. Oamenii au nevoie de ceva mai mult, de argumente solide", crede analistul.