Omul este singura specie inteligenta din Univers sau mai exista si alte asemenea civilizatii? Jason Wright, profesor de astronomie la Universitatea Pennsylvania este unul dintre cei care s-au aplecat asupra subiectului, in speranta gasirii daca nu a unui raspuns concret, macar a unor explicatii cat de cat plauzibile.

Omul de stiinta a ajuns, astfel, la concluzia ca da, o forma de viata avansata a existat, dar a disparut cu foarte mult timp in urma. Intr-un studiu citat de cotidianul britanic Daily Mail, Wright afirma ca "specii tehnologice" ar fi putut exista pe Marte, Venus sau chiar pe Terra cu miliarde de ani inaintea aparitiei omului. De fapt, astrofizicianul este inclinat sa renunte la primele doua variante.

"In ultima instanta, dintre cele trei planete, doar Pamantul intruneste toate conditiile pentru o viata complexa, aflandu-se, dupa toate probabilitatile, la originea speciilor care au existat anterior, indiferent de infatisarea lor", afirma profesorul american.

In opinia lui, chiar daca speciile antice au disparut, urmele lor ar putea fi gasite pe Terra. "Daca nu au fost deteriorare dintr-o cauza sau alta, structurile lor ar fi putut supravietui ingropate in pamant. Trebuie doar descoperite", estimeaza Wright.

Ideea disparitiei extraterestrilor este putin explorata in mediul stiintific. Cercetatorul american este de parare ca una dintre cauzele disparitiei poate fi "un cataclism, fie natural, precum impactul devastator cu un asteroid de mari dimensiuni, fie o catastrofa declansata chiar de respectivele civilizatii, una climatica, spre exemplu".

In aceste conditii, este de presupus ca speciile avansate s-ar fi putut instala oriunde in Sistemul solar sau in orice alt colt al Universului, daca, desigur, ar fi supravietuit dezastrului.