"Ideea este de a oferi, oarecum, o imagine mai modernă" decât sirurile de personalităţi, a explicat un înalt diplomat european sub acoperirea anonimatului. In plus, aceasta decizie respecta dorinta preşedintelui UE, Donald Tusk, reales pentru un nou mandat, in pofida opozitiei Poloniei, de grabi incheierea intrunirilor, care se prelungesc deseori în noapte. Dar cat poate dura o astfel de fotografie ? O jumatate de ora, o ora ?

Probabil din dorinta de a spulbera orice speculatii, respectivul diplomat s-a grabit sa asigure ca decizia nu are substrat politic. O precizare care, dimpotriva, nu face decat sa intareasca sentimentul general ca in interiorul Uniunii Europene disensiunile au atins cote alarmante in contextul dezbaterilor generate de ideea unei « Europe cu mai multe viteze » si de retragerea Marea Britanie din UE.

Venind sa confirme existenta neintelegerilor, Polonia a anuntat ca respinge scenariul unei Europe cu mai multe viteze. 'Niciodată nu vom accepta să discutăm despre o Europă cu mai multe viteze', a spus premierul Beata Szydlo la o conferinţă de presă. 'UE trebuie să  invete să se reformeze. Pe langa unitatea politică, ea are nevoie de unitate instituţională. Nu vom accepta nicio acţiune care să compromită integritatea pieţei comune, a zonei Schengen şi Uniunii Europene înseşi', a adăugat Beata Szydlo.

După ce s-a văzut izolată în problema realegerii lui Donald Tusk ca preşedinte al Consiliului European, şefa guvernului de la Varşovia a decis, ca represalii, să blocheze adoptarea concluziilor summitului. Anterior, premierii tarilor din grupul de la Vişegrad (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria) cerusera Consiliului European să prezinte la reuniunea aniversara din 25 martie, de la Roma, un proiect consensual pentru reformarea UE, insistand pe menţinerea unităţii europene, dar şi pe consolidarea rolului statelor naţionale în luarea deciziilor la nivel comunitar.  

Ulterior, după ce cancelarul german Angela Merkel, împreună cu preşedintele francez, François Hollande, şi cu premierii spaniol, Mariano Rajoy, şi italian, Paolo Gentiloni, s-a pronunţat la mini-summitul de la Versailles în favoarea Europei cu mai multe viteze, liderul partidului polonez de guvernământ Dreptate şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a ripostat imediat susţinând că 'deciziile luate la Versailles (...) consolidează procesul de dezintegrare a Uniunii Europene care a început odată cu Brexit-ul'.

In replica, Merkel, a vorbit despre o ‘unitate în diversitate'. 'Dorim, şi toată lumea este de acord, să transmitem un semnal de unitate şi solidaritate', a spus Merkel, subliniind că UE este 'un model reuşit', în pofida tuturor problemelor cu care a fost confruntată. In schimb, preşedintele Franţei, Francois Hollande, sustine o UE cu mai multe viteze, unde statele ce doresc să avanseze 'mai rapid' în integrarea lor să poată să o facă, fără însă ca acest lucru să însemne că se va 'închide uşa' în faţa vreunuia dintre partenerii comunitari.

'Nu este vorba despre excluderea cuiva', dar 'nici nu putem accepta ca o ţară, oricare ar fi ea, să-i poată împiedica pe ceilalţi să avanseze mai rapid', a spus Hollande, in opinia caruia o tara trebuie sa se poata asocia în formule de 'cooperare consolidată' care să le permită să avanseze mai repede decât celelalte în politici precum securitatea, apărarea, sistemul social, armonizarea fiscală, cultura sau cercetarea, dar 'fără să se piardă solidaritatea şi coeziunea celor 27' de state membre.