Dezvaluind continutul acelor documente, Newsweek relateaza ca planul unei explozii atomice pe Luna a fost gandit de analistii centrului aviatiei militare americane din New Mexico, care se ocupa de elaborarea unui armement special. Astfel, Washingtonul dorea sa determine un cutremur lunar.

Pe de o parte, comenteaza publicatia, o astfel de actiune ar fi trezit un interes aparte din partea oamenilor de stiinta, dornici sa intre in posesia unor informatii inedite care sa le permita sa inteleaga mai bine evolutia Sistemului solar, cat si modul de formare a satelitului natural. Pe de alta parte, "un cutremur selenar" i-ar fi speriat zdravan pe locuitorii URSS.

Pentru construirea baze lunare urmau sa fie cheltuite 6 miliarde de dolari, la cursul de atunci. Cu un personal alcatuit din 12 militari, baza urma sa fie data in folosinta la sfarsitul anului 1966, toate materialele necesare, precum si aparatura aferente urmau sa fie transportate cu ajutorul rachetelor de tip Saturn. In total, se intentiona trimiterea a 74 de misiuni.

Preluand informatia din aceleasi documente de arhiva, Newsweek scrie despre cum americanii au reusit, la inceputul anilor 1960 sa zadarniceasca proiectele lunare ale URSS. "Atunci, CIA a marcat o mare victorie, reusind sa fure statia orbitala inteplanetara sovietica , chiar de sub nasul paznicilor rusi", explica publicatia.

Un succes la care a contribuit, in mare masura, "pasiunea URSS de a se lauda", cand respectiva statie spatiala, precum si alt aparat, "Sputnik" au fost prezentate la cateva expozitii. "Cand americanii au inteles ca sovieticii au venit cu originalele, a aparut ideea de a le fura in timpul transportului dintr-un oras in altul. Prin urmare, CIA a mituit unul dintre soferii sovietici, inlocuit cu agent american", detaliaza Newsweek.

Apoi, deschizand containerul, expertii americani au fotografiat laboratorul "Luna" in cele mai mici detalii. Intr-un final, "camionul ratacit" a ajuns la destinatie, cu tot cu soferul sovietic, care, pe durata "operatiunii CIA, fusese cazat intr-un hotel. Sovietii nu banuit nimic.