La expertimentul efectuat pe aceasta tema de Tracy Vaillancourt, de la Universitatea din Ottawa, au fost invitate mai multe tinere femei. Ele au fost impartite pe perechi, în care una dintre participante era fie îmbrăcată provocator, fie în ţinute mai conservatoare, relateaza dailymail.co.uk.

Cu exceptia a doua femei, toate celelalte participante au trecut, dupa cum s-a constatat din inregistrarile video, la agresiune indirectă, îndreptată asupra tinerelor îmbrăcate mai provocator. In etapa urmatoare a experimentului, participantele au declarat ca reufuza categoric să prezinte femeia îmbrăcată provocator partenerului de viaţă şi nici să îi permită acestuia să rămână singur cu ea, fapt care a sugerat că femeia atrăgătoare era percepută ca rivală din punct de vedere sexual.

Cercetările au arătat că 52% dintre tinerele cu vârsta medie de 15 ani preferă agresiunea indirectă altor forme de intimidare, spre deosebire de 20% dintre băieţii de aceeaşi vârstă. Pe lângă faptul că astfel reduc riscul de a fi ele însele agresate fizic, aceste tinere lasă de asemenea impresia că "nu au avut deloc intenţia să facă rău".

Din punct de vedere evoluţionist, pentru femei, este mai important să rămână în viaţă, astfel încât şansele de supravieţuire ale copiilor lor să crească şi, în consecinţă, propriile şanse de supravieţuire.In opinia cercetatorilor, femeile îşi îndreaptă de obicei agresiunea spre alte femei, iar nivelul acestui fenomen creşte în perioadele de căutare a unui partener.

"Faptul că agresiunea indirectă este folosită în primul rând de adolescente şi femei tinere, care îşi îndreaptă atacurile împotriva rivalelor, este în concordanţă cu ipoteza potrivit căreia agresiunea indirectă este folosită în contextul competiţiei pentru găsirea unui partener sexual", afirmă Tracy Vaillancourt, în studiul său publicat în Philosophical Transactions of the Royal Society B.