Un proiect de reforma a fost elaborat de Berlin si Paris. Fragmente din document au fost publicate de Frankfurter Allgemeine Zeitung, iar concluzia presei poloneze a fost ca UE se va transforma intr-o entitate suprastatala, dupa modelul unui stat federal cu toate atributele aferente. "Tarile membre pierd, practic, controlul asupra propriilor granite si a procedurilor de primire si repartizare a refugiatilor pe teritoriul lor", sustin jurnalistii polonezi. 

Idee care, de altfel, se regaste in proiectul intocmit de sefii diplomatiilor germana si franceza, Frank-Walter Steinmeier si Jean-Marc Ayrault. Cei doi propun ca functia de aparare a frontierelor UE sa fie preluata de "primul departament multinational de protectie a granitelor si zonelor de coasta". In acest scop, agentia FRONTEX va primi "pe termen mediu" personal uman si resurse tehnice.

Se afirma, de asemenea, ca stetele membre nu vor mai avea dreptula la armate proprii, servicii speciale, coduri penale, la un sistem fiscal separat, valuta si banci centrale, capabile "sa apere in mod real interesele financiare nationale ale tarilor". In plus, se propune ca Mecanismul european de stabilizare (ESM) sa devina un Fond monetar european.

Pe de alta parte, proiectul Steinmeier- Ayrault sugereaza elaborarea unei doctrine geopolitice a Europei, adoptarea unei Strategii globale de dezvoltare a Uniunii, care sa sublinieze rolul blocului comunitar "ca jucator mondial si independent". Foarte important, se preconizeaza, de asemenea, o participare mult mai activa a UE in rezolvarea crizelor mondiale.

Merita mentionat ca, in ajunul referendumului din Marea Britanie, Londra a respins categoric ideea lansata de Paris si Berlin privind infiintarii unei armatei unice a UE, amenintand chiar cu dreptul sau de veto pentru a bloca orice tentativa de realizare a propunerii. In schimb, cancelarul german, Angela Merkel si seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, considera ca UE are nevoie de forte militare proprii.

Baza de ponire exista deja: Eurocorps, structura creata in 1992 de Belgia, Franta, Germania, Luxemburg, Polonia si Spania ca trupe de reactie rapida. Iar planul Steinmeier-Ayrault precizeaza ca "armata unica presupune nu numai un nivel de pregatire ridicat, dar si o finantare comune a operatiunilor".