Se tot vorbeste despre o noua criza mondiala, care, in opinia unora dintre analistii lumii, a inceput deja, ipoteza respinsa insa de altii, care o vad drept un pericol major. "Pietele mondiale au abordat noul an cu un pesimism accentuat", de parca "economia globala ar fi pe marginea prapastiei", a comentat Bruno Chevalier, de la Oddo Securities, care ramane, totusi, optimist.

In SUA, dolarul se intareste, salariile au crescut, cererea interna se mentine pe un trend ascendent. Dar, America Latina nu se simte bine, iar pretul foarte scazut al petrolului pune in pericol supravietuirea producatorilor de aur negru, ale caror actiuni ar putea inregistra o scadere majora, penalizand, astfel, evolutia Wall Street.

In China, bursele nu reusesc sa-si revina, cea din Shanghai pierzand deja 19% de la inceputul anului. Vineri, pietele chineze de tranzactionare au afisat un nou recul, de 3%, pe fondul unei noi ieftiniri a petrolului si a informatiilor privind imprumuturile acordate in luna decembrie, care au inregistrat un volum sub nivelul asteptarilor.

In ultima luna din 2015, bancile chineze au eliberat credite totale de 598 miliarde yuani (83 miliarde de euro), fata de 709 miliarde yuani din noiembrie. "Aceste cifre demonstreaza ca apetitul pentru investitii a scazut si traduce o performanta anemica a economiei reale", a comentat Li Huiyong, economist la Shenyin&Wanguo Securities.