Gratie cresterii consumului intern si a exporturilor, economia Spaniei a afisat, in trimestrul al II-lea un avans anual de 0,8%, Potrivit estimarilor expertilor, pana la sfarsitul acestui an, economia tarii ar putea creste cu 3%. Desi, incepand din decembrie 2015, Spania nu are, practic, un guvern. Cu toate acestea, spaniolii cheltuiesc mai mult decat anul trecut.

Cum e posibil? Simplu: au fost create noi locuri de munca, in anumite sectoare de activitate salariile au fost majorate, iar petrul petrolului a continuat sa se mentine la cote scazute. In plus, dobanzile mici au redus costul lunar al ipotecii. "Deocamdata, este o crestere pe pilot automat", a comentat Daniel Antolucci, de la Morgan Stanley.

Anul viitor insa, pe fondul necesitatii reducerii cheltuielilor bugetare pentru a respecta limitele de deficit bugetar, spaniolii vor fi nevoiti sa stranga cureaua, a avertizat analistul. Cat de tare va depinde de situatia politica din tara, a adaugat Antonucci. 

Oricum, criza politica a inceput deja sa-si faca simtita prezenta, scrie Financial TImes. Pentru ca, daca nu ar fi existat aceasta instabilitate, economia tarii ar fi afisat un avans de 3,5% in 2016, explica Miguel Cardoso, de la Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA (BBVA).