Ceasurile noastre biologice sunt calate pe un ritm de 24 de ore, cu o perioada de activitate in timpul zilei si de repaos pe durata noptii. Ceasul central, sensibil la lumina, se afla in inima creierului. Rolul lui este esential: el regleaza anumite functii biologice, sincronizeaza alte ceasuri, numite periferice, si controleaza organele.

Se stie deja ca alimentatia in perioada de rapaos perturba buna functionare a organismului. Iar o echipa de la IGBMC din Strasbourg a aflat si de ce se intampla asa. Pentru a intelege mai bine cum actioneaza ceasurile periferice, oamenii de stiinta au folosit soareci de laborator, supusi unui ritm alimentar decalat si au analizat consecintele biologice ale acestei schimbari.

Astfel, s-a observat o nepotrivire temporara intre aportului alimentar si necesarul energetic. Cand organismul nu primeste alimente cand are nevoie, el elibereaza acizi grasi in sange pentru a produce energie, dar care, unii dintre ei, reactioneaza in mod neadecvat.

"Rezultatul studiului arata de ce persoanele care lucreaza noaptea, continuand sa manance si ziua, prezinta tulburari metabolice. Pentru a le evita, ele trebuie sa se alimenteze cu precadere pe durata noptii. Si invers, cei care au o activitate normala trebuie sa manance ziua si sa se culce cu stomacul pe jumatate gol, pentru a avea un somn cat mai linistit", a subliniat profesorul Pierre Chambon, coordonatorul studiuliu.