Autorii raportului subliniaza, de la bun inceput, ca astfel de conflicte pot aparea pe neasteptate: spre exemplu, la inceputul anului trecut NATO se temea ca rusii vor intra cu forta in tarile baltice, dar nimeni nu a anticipat criza dintre Rusia si alt membru al Aliantei, Turcia. 

In opinia semnatarilor respectivei analize, armele de mare precizie si apararea aeriana reduc rolul de intimidare a armamentului nuclear, dar sunt putin probabile ample operatiuni terestre. Pe de alta parte, ocuparea teritoriului inamicului inceteaza sa mai fie un scop in sine: insasi ideea ocuparii Europei, Rusiei sau China pare total absurda. 

Obiectul va fi de a "elimina, pur si simplu, inamicul din randul tarilor secolului 21, aruncandu-l undeva in secolul 20", afirma autorii raportului. Potrivit estimarilor lor, in noul razboi, primele atacuri vor fi efectuat in special cu instrumente electronice: in spatiul cibernetic, in cosmos, in spectrul electromagnetic, pentru distrugerea sistemelor de comanda ale armatelor si a infrastructurilor nationale. 

Problema este ca relatiile internationale se deplaseaza in trecut, in epocile anterioare, capatand oarecum alura celor din ajunul primului Razboi mondial, cand au aparut premisele unor confluntari intre marile puteri militare ale vremii, a comentat analistul american Michael Hofman, de la Kennan Institute, unul dintre coautoii raportului.

In context, merita mentionata intentia Germaniei de a propune Uniunii Europene crearea unei armata unice. Dezbatand ideea, Financial Times nota, printre altele, ca Berlinul a ridicat ani la rand aceasta probleme, abandonata, oarecum, dupa incheierea razboiului rece. "Acum insa, cand SUA s-au intors spre regiunea Asia Pacific si pe fondul cresterii instabilitatii la granitele de Est si Sud ale UE, Germania este gata sa ajute Europa la rezolvarea acestor probleme, pe care SUA nu si  le va asuma, dupa toate probabilitatile", citeaza FT declaratia unui deputat german.