Dupa Marea Explozie (BIg Bang) si etapa encipienta de extindere a unui Univers dominat de energii ridicate si de lumina, materia lui se racea rapid, iar totul se intuneca. Cand s-au aprins primele stele, aceasta negura nu s-a imprastiat imediat. Oamenii de stiinta denumesc "secole intunecate" din viata Universului drept epoca de reionizare, cand Universul a devenit treptat "transparent" si accesibil pentru observatii ca urmare a ionizarii norilor de hidrogen in primele galaxii si in pustietatile dintre ele.

Analiza datelor furnizate de telescoapele "Plank" si WMAP au confirmat existenta acestei perioade, dar durata ei si mecanismul de "iluminare" a Universului ramane, deocamdata, un subiect de dispute intre experti. Spre exemplu, o serie de oameni de stiinta sunt de parere ca principalul motor al acestui proces ar fi fost primele gauri negre supermasive, capabile sa produca o cantitate uriasa de ultraviolete si roentgen. Altii nu sunt de acord si spus ca respectivul rol a fost jucat de stele.

Profesorul american Naveen Reddy si colegii lui de la Universitatea California, s-au apropiat de un raspuns la aceasta intrebare, studiind spectrul a aproximativ 1000 de noi galaxii recent descoperite cu ajutorul telescopului Keck, din Insulele Hawai. In opinia specialistilor, marea problema consta in faptul ca inca nu se stie cat praf cosmic contineau primele galaxii.

Reddy spune ca praful interstelar si intergalactic inghite razele ultraviolete, roentgen si alte tipuri de "unde scurte", facand dificila o analiza precisa. Spre exemplu, daca era mult praf, stelele ni se vor parea mai rosii, mai reci si mai active in diapazonul de luminozitate decat au fost ele in realitate. Echipa condusa de Reddy a gasit o metoda de a calcula acest indicator pentru galaxiile aflate la 11,5 milarde de ani distanta, observand partea ultravioleta a spectrului acestor clustere stelare.

Comparand stralucirea diferitelor linii in partea ultravioleta a spectrului acestor galaxii, oamenii de stiinta au stabilit cat de rapid "se roseste" radiatia stelelor din cauza prafului si au descoperit ca, in realitate, aceste galaxii emit de doua ori mai multe raze utlravioiete si roentgen decat arata modelele generale.