Autorii lucrarii publicata in International Journal of Astrology, demonstreaza, pentru prima data, cum teoria evolutionista poate fi folosita drept argument in favoarea ideii privind existenta si a altor civilizatii in Univers. Pornind de la aceasta supozitie, ei nu exclud posibilitatea ca, de-a lungul timpului, popoarele extraterestre sa fi cunoscut aceleasi procese si mecanisme la care a fost supusa omenirea in devenirea ei, precum selectia naturala.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca, pentru a deveni mai puternice, formele de viata extraterestra s-au confruntat inclusiv cu selectia naturala, la fel cum s-a intamplat pe Terra.

In opinia lui Sam Levin, cercetator la departamentul de zoologie al Universitatii Oxford, exobiologii au, printre altele, datoria, de a stabili cum ar putea fi viata extraterestra. Orice predictie in acest caz este relativa pentru ca, pentru a extrapola, noi nu dispunem decat de un singur exemplu de viata - cel de pe Pamant.

"In articolul nostru noi propunem o abordare alternativa a problemei, care consta in folosirea teoriei evolutioniste in formularea de previziuni independent de detaliile terestre. Este o abordare utila, pentru ca supozitiile teoretice vor putea fi aplicate extraterestrilor care sunt "construiti" din siliciu, care nu au ADN si care respira azot, spre exemplu", a spus Levin.

Complexitatea speciilor de pe Terra a crescut ca urmare a mai multor evenimente cunoscute sub numele de "marile tranzitii". Aceste "treceri" se produc cand un grup de organisme distincte evolueaza spre un organism superior, cum ar fi, spre exemplu, atunci cand celulele devine orgnisme muticelulare. Datele teoretice si empirice sugereaza ca, pentru tranzitii majore, sunt necesare conditii extreme.

Presupunand ca extraterestrii au suferit tranzitii majore, se poate anticipa ca ei au cunoscut aceeasi evolutie ca si noi si ca, in consecinta, ar putea semana cu noi. "Nu putem afirma ca extraterestrii merg pe doua picioare sau ca au doi ochi verzi. Dar credem ca teoria evolutionista ofera un instrument suplimentar si unic pentru a incerca sa intelegem cum ar putea arata extraterestrii. Studiul ofera, in acest sens, cateva exemple de predictii elaborate pe baza acestei scheme de gandire", a adaugat cercetatorul britanic.