Expertii Centrului american pentru controlul si prevenirea imbolnavirilor au realizat un studiu, descoperind ca aproape 46% din cazurile de toxiinfectiile alimentare sunt generate de fructe si legume, in special de legumele cu frunze verzi (spanac, salate), pentru ca, de regula, sunt consumate crude. Iar absenta unei prelucrari la cald faciliteaza dezvoltarea unor potentiale bacterii daunatoare.

In ceea ce priveste carnea de porc sau de pasare, aceasta se fac vinovate de 22% din toxiinfectiile alimentare inregistrate in Statele Unite, de doua ori mai putin decat in cazul fructelor si legumelor. In cele mai multe dintre situatii, pacientii acuza dureri si deranjamente stomacale. Sunt insa si cazuri, cand intoxicatiile pot avea consecinte mai grave.

In aceste conditii, expertii americane recomanda ca legumele si fructele sa fie tinute, inainte de a fi consumate, in apa calduta mai mult de 15 minute si clatirea lor ulterioara cu un jet puternic de apa rece, in mai multe reprize. Dar, spun ei, chiar si asa riscul de imbolnavire nu dispare, dar se diminueaza considerabil.