Alt motiv care i-a determinat pe oamenii de afaceri rusi sa-si revizuiasca planurile in Ucraina il constituie decizia marilor agentii internationale de rating, Fitch Ratings, Standard & Poor’s si Moody’s, de a reduce calificativele tarii, noile note fiind plasate sub prognoze negative. Ceea ce inseamna ca analistii financiar nu cred in capacitatea Kievului de a-si onora datoriile.

„Nu cred in posibilitatea intrarii Ucrainei in incapacitate de plata pe termen scurt. Dar astazi, riscurile sunt mult mai mari decat au fost sfarsitul anului trecut”, a comentat Anatoli Baronin, de la Da Vinci. In aceste conditii, mediul de afaceri rusesc a inceput sa-si retraga banii din Ucraina.

Problema este ca inclusiv ucrainenii se tem pentru economiile lor, lichidarea conturilor bancare devenind, in acest context, o prioritate. Deocamdata nu exista cifre oficiale ale acestor operatiuni, titand cont de faptul ca Banca nationala a Ucrainei nu ofera date in acest sens. Dar retragerea banilor este confirmata, indirect, de majorarea dobanzilor la depozite.

De teama sa nu-si piarda investitiile, micii intreprinzatori isi scot la vanzare afacerile. Potrivit datelor portalului Slado, numarul ofertelor de vanzare a crescut de trei ori in ultimele luni. Amploarea acestui fenomen o demonstreaza faptul ca in luna ianuarie au fost postate, in medie, pe zi, 110-120 de astfel de anunturi.