Concernul Abbott Laboratories a ajuns la o intelegere privind achizitia grupului american St. Jude Medical, important producator de aparatura medicala. Dupa volumul vanzarilor, Abbott si St. Jude ocupa primul si, respectiv, locul secum pe piata mondiala a preparatelor pentru afectiunile cardio-vasculare. O piata al carei volum este estimat la 30 de miliarde de dolari pe an, profitul insumat al celor doua companii cifrandu-se la 8,7 miliarde de dolari

In aceeasi zi, concernul francez Sanofi si-a anuntat intentia de a cumpra firma californiana Medivation, specializat in tratamente impotriva cancerului. Deocamdata, Sanofi a trimis americanilor o scrisoare cu propunerea de a le cumpara afacerea pentru un pret de pornire de 9,3 miliarde de dolari.

Analistii de la Financial Times sunt de parere ca Sanofi va fi nevoit sa-si majoreze oferta: in ultima luna, mai multe companii pharma cu greutate si-au exprimat interesul pentru preluarea Medivation. Spre exemplu AstraZeneca si Roche.

In sfarsit, corporatia AbbVie va achitiona grupul privat Stemcentrx pentru 5,8 miliarde de dolari, in numerar si actiuni. Stemcentrx are sediul in California si se ocupa cu precadere de elaborarea de noi preparate pentru lupta impotriva imbolnavirilor oncologice. AbbVie s-a format in ianuarie 2013 ca urmare a ruperii Abbott in doua firme publice independente, care opereaza pe segmente diferite: dispozitive medicale si farmacologie.

Tranzactiile anuntate pot declansa un nou val de fuziuni si achiztii in domeniul pharma, cred expertii FT. "Instabilitatea de pe pietele de capital au generat o pauza pe piata M&A. Dar pietele s-au stabilizat, iar numarul unor astfel de tranzactii si oferte va creste", afirma analistii JP Morgan.

FT aminteste ca in 4 aprilie, Ministerul american de finante a introdus noi reguli in privinta unui anumit tip de tranzactii. La propunere presedintelui Barack Obama, institutia a sugerat o schema de lupta impotriva practicii de mutare a sediului central al unei companii intr-o tara cu un regim de impozitare mai "amabil".

Astfel, cand o firma din SUA furziunea cu un jucator strain, noua entitate va plati impozite in SUA, in cazul in care cota americanilor trece de 80% din valoarea insumata.