La Beijing, delegatia americana care l-a insotit pe Trump, a incheiat cu pateneri chinezi acorduri a caror valoare depeste 250 de miliarde de dolari. O cifra cu adevarat impresionanta! Nici chiar partea chineza nu s-a asteptat la un asemenea succes! Nu intamplator un oficiail chinez a exclamat: "Este o adevarata minune!".

Iar gazda lui Trump, presedintele Xi Jiinping a catalogat prezenta liderului american in tara sa drept un moment de cotitura in relatiile dintre cele doua puteri militare si nucleare. De asemenea, el si-a exprimat speranta ca, de acum inainte, dialogul dintre Washington si Beijing se va inscrie pe un nou fagas.

Cuvinte care pe coridoarele Kremlinului au rasunat ca o amenintare. In conditiile in care sanctiunile occidentale au vlaguit economia rusa si au diminuat considerabil nivelul de viata al populatiei, Moscova si-a legat toate sperantele de China. Or, o ameliorare a relatiilor dintre SUA si China ar putea periclita raporturile Beijingului cu Rusia. Privite din aceasta perspetiva, vorbele lui Putin capata o noua conotatie. 

In opinia liderului de la Kremlin acuzaţiile de dopaj care au condus la inlaturarea unor sportivi ruşi de la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018, de la Pyeongchang, par să aibă ca scop perturbarea alegerilor prezidenţiale din Rusia, din martie anul viitor. ''Ce mă nelinişteşte? Jocurile Olimpice debuteaza în februarie. Alegerile noastre când au loc? În martie'', a spus Putin, explicand ca organizaţiile sportive internaţionale, inclusiv Comitetul Olimpic Internaţional, sunt dependente de sponsori, 'majoritatea aflandu-se în SUA'.

Cam trasa de par aceasta explicatie, dar in lipsa de alte probe, trebuia sa spuna ceva. Mergand mai departe, Putin, care nu s-a hotarat inca daca va mai candida pentru un nou mandat, a estimat ca SUA vor sa se amestece in prezidentialele ruse ca "represalii la amestecul nostru imaginar în alegerile lor". Imaginar? Poate in viziunea lui Putin, in conditiile in care apar tot mai multe dovezi ale implicarii Rusiei in votul american de anul trecut, care l-a propulsat pe Trump la Casa Alba. 

În urmă cu o săptămână, Facebook a dezvăluit că aproximativ 20 de milioane de utilizatori din SUA ai reţelei de socializare Instagram au văzut postări create de operatori ruşi pentru a influenţa alegerile prezidenţiale americane din 2016. Pe Instagram, serviciu care aparţine Facebook, circa 120.000 de postări au fost create de operatori identificaţi ca fiind ruşi. Ele au fost văzute de 16 milioane de utilizatori începând cu octombrie 2016 şi de circa patru milioane înainte de această dată.