Răbdarea poate fi o virtute, dar puţini si-ar permite curajul de a-l lasa pe Papa Francisc să aştepte. Presedintele Vladimir Putin nu a avut insa nici o problema din acest punct de vedere: liderul de la Kremlin s-a prezentat la intalnirea de la Vatican cu o oră mai tarziu, scrie presa de pretutindeni.

De ce intarzie mereu seful statului rus? Incercand o explicatie, cotidianul The Guardian constanta, printre altele, ca durata întârzierii lui Putin variază în funcţie de interlocutor, cu cat mai mult este lasat interlocutorul sa astepte, cu atat este mai mare pare sa fie respectul purtat acestuia de Putin. Oricum, asa vede lucrurile publicatia britanica.

Astfel, in 2013, la prima sa întâlnire cu Papa Francisc, preşedintele rus a întârziat 50 de minute, la cea cu regina Marii Britanii, în 2003, doar 14 minute. În schimb, fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a trebuit să-l aştepte odată nu mai puţin de patru ore, iar părinţii copiilor ucişi într-un accident aviatic au aşteptat la cimitir două ore sosirea liderului de la Kremlin.

Cât despre liderii europeni, aceştia îşi amintesc că întârzierile lui Putin la întâlnirile cu ei au durat între o oră şi două ore. Nici secretarul american de stat John Kerry nu a fost scutit de un astfel de tratament, el fiind nevoit în 2012 să facă o plimbare prin Piaţa Roşie din Moscova înainte să i se deschidă uşa Kremlinului, trei ore mai târziu după ora programată.

Şi totuşi, până acum niciun oficial care nu a fost primit de Vladimir Putin la ora convenită nu a anulat întâlnirea, toţi preferând să-l aştepte.


Oricum, in legatura cu ultima întârziere la Vatican, Kremlinul a simtit nevoia sa vina cu explicatii, lucru fara precedent in activitatea administratiei prezidentiale a Rusiei. 'Este adevărat că întâlnirea cu Papa a început puţin mai târziu după ora stabilită. Asta pentru că discuţiile de la Milano au durat mai mult decât s-a anticipat, iar coloana oficială s-a deplasat mai încet pe străzile din Roma şi Milano', a susţinut în faţa presei Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin.