„Google, du-ma, te rog, acasa si incalzaste apartamentul.” Nu, nu e un citat dintr-un roman SF. Dupa masina conectata si sincronizata sub Android, ochelarii Google Glass cu comanda vocala, gigantul internetului isi intinde panzele dincolo de Web, intrand tot mai mult in lumea fizica. Cumparand firma canadiana Nets, care fabrica termostate inteligente, compania din Mountain View confirma seriozitatea ambitiilor sale in domeniul de mare perspectiva al obiectelor conectate.

O piata care a decolat gratie smartphone-urilor si tabletelor digitale, care permit pilotarea de la distanta printr-o aplicatie simpla si intuitiva. O crestere care este insa imposibila fara inlocuirea anumitor aparate din casa cu altele noi, mai seducatoare prin designul lor ingrijit, dar la un pret mai ridicat. Aflat, luna trecuta, la o conferinta de specialitate, fondatorul Nets, Tony Fadell, unul dntre parintii iPod, a explicat ca visul sau este de a „schimba lumea reinventand toate obiectele cotidiene”.

Legata de Google, marca Nets va putea accelera dezvoltarea sa la nivel internationale, cu mai multe mijloace financiare, logistice si, de asemenea, juridice, pentru a face fata proceselor de violare a brevtelor (Honeywell a atacat compania).

Preluand Nets, Google a obtinut inclusiv o echipa de excelenti specialisti, in marea lor majoritate fosti angajati Apple (in total peste 270 de persoane), care stiu totul despre hardware si desing. El si-a asigurat, de asemenea, o trambulina pe aceasta piata a casei conectate. Cabinetul Juniper Research estimeaza la 60 de miliarde de dolari valoarea mondiala a ecosistemului „smart house” in 2017.

Mult mai prudent, biroul Berg Insight, care restrange perimetrul de studiu la sistemele controlate prin internet sau mobil, precize ca respectiva piata nu va atine decat 13 sau 17 miliarde de dolari in urmatorii patru ani, esentialul fiind concentrat in America de Nord.

Google a dezvaluit ambitiile sale pentru casa conectata in 2011, anuntand proiectul Android@Home, destinat sa faca din Android un „sistem de operare pentru casa voastra”, ca si cum „domiciliul ar fi o retea de accesorii conectate”. De atunci, Android a castigat tot in smartphone, o piata sufocata deja, dar pe care o domina in proportie de 80%, o tendinta similara conturandu-se si in domeniul tabletelor.

In aceste conditii, casa inteligenta este un fel de prelungire fireasca a preocuparilor Google. Termostatul Nets utilizeaza Linux si este compatibil cu iPhone, dar poate fi usor directionat spre Android. Astfel, Google ar putea dezvolta un fel de tablou de bord, pentru „pilotarea” diferitelor obiecte conectate din casa (masina de spalat, cuptor, etc). Ceea ce ar putea permite Android sa devina un standard, obligand constructorii sa adere la universul sau.