Salariu minim exista in Marea Britanie, spre exemplu. Il are si Franta. Din totalul de 28 state membre, 21 au salariu minim legal. Nu insa si Germania. Dar o sa-l aiba nu peste mult timp. Angela Merkel a anuntat joi ca Germania va introduce un salariu minim generalizat. „O analiza realista a situatiei arata ca social-democratii nu vor sa finalizeze negocierile fara” un salariu minim, una dintre revendicarile lor centrale, a recunoscut cancelarul Merkel.

Bun, CDU a satisfacut principala pretentie a SPD. In schimbul a ce? Simplu: la ideea de a majora impozitele pentru cei mai instariti. De altfel, Merkel a anuntat deja ca partidul sau nu a cedat la acest punct la negocierilor. Pe de alta parte, cancelarul nu a precizat nici nivelul, nici data aparitiei salariului minim in Germania.

Un posibil compromis vizeaza ca valoarea acestui venit sa nu fie fixat de legislativ, ci de o comisiei alcatuita din sindicalisti si muncitori. Ramane de vazut care va fi nivelul acestui salariu si, nu in ultimul timp, impactul asupra economiei germane.

Patronatul si principalele institutii economice germane considera nefasta pentru piata muncii introducerea acestui salariu. „Un salariu minim de 8,50 de euro pe ora va narui economia tarii si va distruge un numar substantial de locuri de munca”, a avertizat Ferdinand Fichtner, de DIW (Deutscher Institut fur Wirtschaftsforschung) din Berlin. Aproape un angajat din cinci (17%) castiga, in prezent, sub 8,50 de euro pe ora, adica aproximativ 6 milioane de persoane, iar doua milioane castiga mai putin de 5 euro.

Potrivit DIW, un salariu minim de 8,50 de euro se va traduce, pentru acest segment al populatiei, printr-o crestere de 35% a costului orar al muncii.  Vor fi afectate, in special intreprinderile mici si lucratorii independenti din servicii, precum soferii de taxi, personalul hotelier si din restaurante, etc. Vorbind de consecinte, profesorul Friedrich Schneider a evocat o explozie a muncii la negru si blocarea procesului de creare a aproximativ un milion de noi locuri de munca in Germania. In acelasi timp, spune Hans Bockler Stiftung, nivelul salarial in Germania de Est este cu 17% mai mic decat cel din Vest.

Dar... Un salariu minim legal de 8,50 de euro pe ora ar insemna aproape 800 de milioane de euro incasari fiscale suplimentare si cam 1,7 miliarde de dolari venituri sociale, potrivit calculelor IAB. Un studiu elaborat in aprilie 2011 de fundatia Friedrich Ebert, apropata SPD, afirma ca o crestere a veniturilor familiale cu 14,5 miliarde de euro va asigura statului economii de 5,4 miliarde de euro.