Grupul informatic american Apple Inc a anunţat că a investit un miliard de dolari în Didi Chuxing, echivalentul chinez al aplicaţiei de transport Uber. Coincidenta sau nu, dar anuntul a fost facut in ziua în care cotaţia acţiunilor Apple a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. Prin urmare, Alphabet, firma mamă a Google, a devenit compania cu care mai mare capitalizare bursieră din lume. Acţiunile Apple au terminat şedinţa în scădere cu 2,35% la 90,34 dolari, ceea ce oferă grupului o valoare totală de 494,8 miliarde de dolari, în timp ce Alphabet are o valoare de piaţă de 499,9 miliarde de dolari.

Didi Chuxing, cunoscută anterior sub denumirea Didi Kuaidi, controlează 87% din piaţa servicii de transport de tip car-hailing din China. Compania susţine că are aproximativ 300 milioane de utilizatori care zilnic efectuează peste 11 milioane de călătorii prin intermediul platformei sale.

Analiştii sunt de părere că investiţia Apple oferă un indiciu cu privire la modul în care gigantul american şi-ar putea diversifica afacerile în condiţiile în care vânzările de iPhone stagnează. Apple vrea să crească veniturile generate din servicii precum Apple Music şi plăţi modile Apple Pay, o strategie pe care o investiţie într-o companie de ride-sharing pare să o confirme, susţine Patrick Moorhead, analist la Moor Insights & Strategy.

În paralel, investitorii urmăresc cu atenţie să vadă dacă Apple va intra în afacerile din domeniul auto. Apple a angajat o gamă largă de experţi în domeniul auto iar o serie de surse au declarat că grupul analizează posibilitatea construirii unui automobil autonom. Aceasta în condiţiile în care constructorii auto şi companiile din sectorul tehnologic formează noi alianţe şi investiţii încrucişate. Recent, General Motors a cumpărat compania de tehnologie din sectorul auto Cruise Automation şi de asemenea a preluat o participaţie la compania de ride-sharing Lyft, scrie agerpres.