Moscova nu ar avea altceva de facut decat sa redacteze pe ici pe colo aceste email-uri, dupa care sa le serveasca presei, pentru ca toti sa vada ce fel de politica se practica la nivel inalt: intrigi, tentative de pune bete in roate, de a calca in picioare carierele altora. Iar alegatorii ar fi socati. Un asemenea mix de informatii a spulberat sansele lui Hillary Clinton la alegerile prezidentiale de anul trecut.

Duminica, in Germania, vor fi alegeri, dar pe frontul informational e liniste totala. Se pare ca, de aceasta data, Kremlinul se fereste sa-si scoata armele. De ce? Poate din cauza Frantei, unde Moscova a aplicat schema folosita in SUA, sustragand mii de mesaje electronice si aruncandu-le, apoi, pe piata in chiar ajunul alegerilor.

Numai ca, spre deosebire de colegii americani, jurnalistii francezi nu s-au grabit sa publice informatiile astfel primite, pentru a-i "manji cu noroi" pe politicienii care incomodau Rusia. Ei s-au multumit sa ridice din umeri, spunand "si de daca?". Prin urmare, presa germana era deja pregatita sa abordeze cu scepticism orice scurgere de informatii venite pe surse.

Pe de alta parte, este foarte posibil ca, dupa ce au facut bilantul operatiunii din Statele Unite, autoritatile de la Kremlin si-au dat seama ca nimic nu a mers cum trebuie. Da, Hillary Clinton a pierdut alegerile, dar America nu s-a destabilizat odata cu venirea la Casa Alba a lui Donald Trump, un om lipsit de experienta politica.

In schimb, americanii se tem acum de tot ce inseamna Rusia, ale carei interese sunt puternic amenintate,  dupa ce Congresul a decis sa preia controlul asupra sanctiunilor impuse Moscovei, pe care le-a si extins, printre altele. Un succes considerat garantat s-a transformat intr-un mare esec. Iar acum Rusia nu-si mai doreste asa ceva.

In primul rand, un atac direct asupra cancelarului Angela Merkel nu ar conduce nicaieri. Cancelarul ar iesi, cu siguranta, invingatoare. Mai ales ca, potrivit sondajelor, alegatorul german nu vrea o confruntare cu Moscova, considerand discutiile despre amestecul rus in procesele electorale din Occident drept o simpla propaganda. In aceste conditii, o actiune a Kremlinlui ar narui aceasta atitudine naiva.