In comunicatul postat pe site-ul Ministerului ucrainean de interne se precizeaza ca respectivele grupari, "comandate de cetățeni ruși, comit sistematic atacuri cu mână înarmată împotriva organelor puterii de stat, a unităților forțelor armate și ale Gărzii Naționale, a întreprinderilor și organizațiilor, provocand pierderi de vieți omenești, distrugeri și alte consecințe grave".

Inițiativa Kievului vine la o lună dupa ce Rusia a declansat o urmarire impotriva ministrului ucrainean al apararii, Arsen Avakov, acuzat că "a organizat și condus începând din 12 aprilie 2014 o operațiune armată vizând uciderea intenționată de civili" în estul țării.

Rusia a angajat o procedura similara inclusiv împotriva guvernatorului regiunii ucrainene Dnepropetrovsk, Igor Kolomoiski, și a unor înalți responsabili ai Ministerului Apărării.

Printre altele, viceprsedintele Dumei de Stata, camera inferioara a parlamentului de la Moscova, Serghei Neverov, a declarat ca oligahul ucrainean Igor Kolomoiski, proprietar al mai multor companii aeriene ucrainene si finantator al serviciile de dispecerat din Dnepropetrovsk, dispune de suficienta putere de influenta pentru a influenta activitatea acestora.