Potrivit versiunii oficiale, fostul oligarh a semnat cererea din cauza starii precare de sanatate a mamei lui. In ajun, el a primit vizita unor reprezentanti ai serviciilor secrete, discutia purtata cu acest prilej prelungindu-se mai mult de o ora. Hodorkovski ar fi urmat sa iasa din inchisoare in august anul viitor, dupa ispasirea pedepsei. Acum, va ajunge acasa inainte de sarbatori, scrie cotidianul Kommersant. Publicatia noteaza ca Putin a afirmat in mai multe randuri ca, daca Hodorkovski solicita gratierea, el i-o va acorda.

De ce? Pentru ca o astfel de cerere inseamna, practic, recunoasterea vinovatiei. Or, de-a lungul numeroaselor audieri care au avut loc de-a lungul perioadei de detentie a fostului magnat rus, acesta a negat toate acuzatiile care i-au fost aduse. Ce l-a determinat, prin urmare, pe Hodorkovski sa se razgandeasca?

Kommersant plaseaza problemele de familie ale celui mai cunoscut detinut rus pe primul plan. Contactata de ziar, mama oligarhului, Marina Hodorkovskaia a declarat ca, intr-adevar, starea ei de sanatate, dar si cea a sotului, s-a deteriorat. „Ceea ce a spus Putin despre mine si sotul meu este adevarat. Am stat trei luni in spital. M-am externat de o saptamana. E vorba de afectiuni mai vechi, dar si de altele noi. Sotul meu a implinit 80 de ani, iar varsta isi spune cuvantul”, a spus Marina Hodorkovskaia.

Pe de alta parte, Kommersant aminteste ca in ultimul timp presa a scris despre noi dosare care i s-ar pregati lui Hodorkovski. Or, asta ar fi insemnat, cu siguranta, o prelungire a detentiei. Ce fel de dosare, nu stiu nici avocatii olihargului, nici Ministerul justitiei. In aceste conditii, mass-media a tras concluzia ca, de fapt, Hodorkovski este, oarecum, indemnat sa ceara gratierea. Mai mult, Kommersant a aflat ca, in acest context, fostul oligarh a primit, in inchisoare, vizita unor angajati ai serviciilor secrete.

Cotidianul afirma, citand surse proprii, ca agentii i-ar fi relatat lui Hodorkovski despre problemele de sanatate ale mamei sale si despre noile dosare aflate in lucru. De mentionat ca la discutie nu au asistat avocatii omului de afaceri. Dar imediat dupa intalnire, Hodorkovski a decis ca trebuie sa iasa in libertate.