Avionul prezidenţial decolase de o pista din împrejurimile staţiunii balneare Marmaris. Deşi plecarea de pe aeroportul din Dalaman fusese păstrată secretă, avionul preşedintelui Erdogan şi-a schimbat planul de zbor după ce echipajul a primit informaţii privind traseul cel putin curior al mai multor aparate F-16 pilotate, atunci, de participanţi la rebeliune.

Timp de o jumătate de oră, aparatul prezidenţial a survolat oraşul Bandirma (situat la aproape 100 km sud-est de Istanbul) din motive de securitate.

În acest context, unul dintre avioanele de vânătoare care zbura deasupra Istanbulului s-a grăbit să intercepteze aeronava prezidenţială. Dar când avionul lui Erdogan s-a aflat la distanţa optima pentru a fi lovit de o rachetă, F-16 a rămas fără carburant şi a trebuit să se întoarcă la bază, sustine, citand surse, publicaţia Yeni Safak.

În noaptea de 15 spre 16 iulie, o tentativă de lovitură de stat militară a fost întreprinsă în Turcia. Potrivit datelor actualizate, 246 de persoane (fără a-i include pe militari) au fost ucise şi alte peste 2.000 - rănite în noaptea puciului, ale cărui principale evenimente au avut loc la Istanbul şi Ankara.