"Nu poti ucide oameni numai pentru ca te sicaneaza. Nu luptam cu Rusia", a spus ofiterul american, adaugand ca, in astfel de situatii, eventualitatea unor erori este foarte mare. De aceea, nu se raspunde la asemenea provocari.

Business Insider scrie ca atitudinea avionului rus Su-24 incalca acordul dintre SUA si URSS din 1973 privind "evitarea de incidente in largul marilor". Iata de ce, astfel de manevre pot fi considerate act de agresiune. Dar distrugere aparatelor rusesti ar fi insemnat moartea pilotului, ceea ce ar fi complicat si mai mult relatiile si asa destul de tensionate dintre Moscova si Washington.

Hoffman este de parere ca scopul actiunii de provocare a Su-24 a vizat crearea unei imagini de propaganda, fiind destinate "exclusiv spectatorilor rusi".

Intre timp, secretarul de stat american, John Kerry a condamnat incidentul cu avionul rus, caracterizandu-l drept "periculos si provocator". "Condamnat acest gen de comportament. E aburd, lipsit de logica. E provocator. E periculos. Si, conform regulilor militare, se putea deschide focul", a spus Kerry.

"Lumea trebuie sa inteleaga ca nu e o joaca, iar Statele Unite nu intentioneaza sa se antrenate in astfel de manevre", a subliniat oficialul american. "Am discutat cu rusii, explicandu-le cat este de periculos. Speram ca nu se va mai repeta", a adaugat John Kerry.