"Se intampla extrem de rar ca un studiu finantat de o structura care reprezinta un anumit sector industrial sa ajunga la concluzii care, practic, contravin intereselor industriei respective", a comentat Marion Nestle, profesor de nutritie si alimentatie la Universitatea din New York.

Este pe dos fata de practicile obisnuite, a subliniat expertul, mentionand ca, incepand din luna martie, au fost publicate 37 de studii care mai de care mai laudative la adresa produselor care au facut obiectul analizei lor, de la sucul de portocale si branzeturile bogate in grasimi, la coca cola.

In marea majoritate a cazurilor, autorii acestor lucrari au incercat, prin tot felul de argumente minutios imbracate in limbaj stiintific, destul de greu accesibil publicului larg, sa atenueze efectele nocive a produselor studiate asupra sanatatii omului. Numai o mica parte dintre acele rapoarte au sustinut contrariul.

Untul a scapat, se pare, normei generale. Iar concluzia studiului elaborat pe aceasta tema este ca fie si consumat cu moderatie, untul antreneaza o crestere a nivelului de colesterol din sange. Drept alternativa cercetatorii recomanda uleiul de masline.