Oamenii s-ar putea confrunta cu problema limibii. Locuitorii Terrei au invatat sa foloseasca sunetele pentru a transmite o informatie, ceea ce nu inseamna ca extraterestrii comunica folosind aceasta metoda.

Poate unii o fac recurgand la gesturi si semne, la mimica sau la puterea mintii. Carney nu exclude, de asemenea, posibilitatea ca alte civilizatii sa utilizeze alte frecvente pentru a comunica unii cu ceilalti, astfel ca fara ajutor omul nu va putea intelege limba celor veniti din departari.

Din punctul de vedere al structurii lingvistice, exista doua variante de evolutie a evenimentelor. Numerosi specialisi sunt convinsi ca, striviti de legile gramaticale, oamenii nu vor fi in stare sa studieze limba extraterestrilor: in creierul pamantenilor sunt active anumite procese care le permit sa comunice unii cu ceilalti.

In plus, limbile noastre sunt guvernate de forme gramaticale, de constructii semantice, etc. Toate difera de la un popor la altul, dar structura lor este bine definita. Daca limba extraterestrilor a evoluat altfel, fara norme si reguli, omenirea nu o va putea intelege.

Exista si alta teorie, care afirma ca ideea este mai importanta decat forma. Insusi Caney considera ca in comunicarea cu extraterestrii sunt prea multe "dar". In opinia lui, chiar daca oamenii vor reusi sa spuna ceva reprezentantilor altor civilizatii folosind limbajul degetelor, ei nu vor deveni poliglotii Universului.