"Se creaza un fel de cerc vicios: la insistentele partenerului sau de viata, celalalt se adanceste tot mai mult in tacere", spune Sean Horan, de la Universitatea din Texas. "Astfel ca, in loc sa-si rezolve problemele, cei doi se cearta numai de dragul de a se certa", continua el.

Publicata in martie, o analiza a 74 de studii de specialitate, care a cuprins peste 14.000 de persoane, a demonstrat ca aceasta schema de "intrebare-tacere" constituie una dintre cele mai destructive forme conflictuale in interiorul unui cuplu. "De multe ori, el precede divortul", sustine raportul mentionat.

Ce este de facut in aceasta situatie? Profesorul Paul Shrodt crede ca fiecare dintre parteneri trebuie sa inteleaga rolul sau in relatie si sa-si asume cu responsabilitatea aceasta misiune. "Pentru a stabili un dialog, pentru a va auzi unul pe celalalt, este nevoie de liniste. Asa ca, inainte de toate, calmati-va si deschideti, la momentul potrivit, o discutie legata de sentimentele care se ascund in spatele conflictului. Numai dupa aceea veti putea gasi soutia adecvata", recomanda, la randul ei, psihologul Diana Weiss-Wisdom.

Iar pentru ca eforturile sa fie incunatate de succes, iar momentul de cumpata trecut cu bine, trebuie sa "folositi cuvantul eu", estimeaza, pe de alta parte, Fran Walfish. "Spuneti: Eu simt cand te indepartezi. In acelasi timp, evitati sa-l catalogati pe partener drept egoist, nepoliticos sau indiferent".