Cand Microsoft a declaraat ca PC-urile vor trai vesnic, multi au crezut ca, tinand cont de slabele sale performante din domeniul smartphone-urilor si tabletelor, compania se roaga pentru supravituire. Dar gigantul american nu este singurul care ia apararea computerelor personale.

„PC-ul traditional nu a murit”, afirma, spre exemplu, Duncan Stewart, directorul centrului de analize globale de la Deloitte. El evoca „o hegemonie durabila, in pofida vanzarilor inferioare celor ”. Totusi, argumentele formulate indica, mai degraba, o rezistenta temporara decat un viitor glorios.Deloitte aminteste, astfel, ca vanzarile de PC au scazut, la nivel mondial, cu 3,5% in 2012, la 353,7 milioane unitati, potrivit cabinetului Gartner. Cu toate acestea, din punct de vedere al utilizarii, PC-urile raman in frunte.

„Peste 80% din datele care circula pe internet vor continua sa fie generate de computere personale traditionale, de birou sau portabile”, subliniaza studiul anual al Deloitte privind perspectivele sectorului de tehnologii, media si comunicatii.

Mai mult, afirma acelasi studiu, PC-urile vor acumula peste 70% din timpul petrecut in fata unui aparat electronic (calculator, telefon inteligent sau tableta). Daca tableta poate satisface placerea utilizatorilor de a se deconecta (jocuri, video, navigare pe internet), pentru a lucra este nevoie de „claviatura”, explica Duncan Stewart.

Alt argument: daca in tarile dezvoltate, consumatorii dispun de mijloace pentru a achizitiona mai multe echipamente, printre care cel putin un PC, la care se adauga, frecvent, un smartphone sau o tableta, in tarile emergente, daca sunt pusi sa aleaga, cumparatorii vor opta pentru un aparat mai complex, adica pentru un calculator.