Raportul intitutulat "Tendinte globale pana in 2035. Forte geopolitice si internationale" enumera cateva posibile scenarii de evolutie a situatiei pana in anul indicat. In opinia analistilor, regiunea europeana s-ar putea confrunta cu o perioada de instabilitate, unul dintre motive putand fi inclusiv plecarea lui Vladimir Putin de la conducerea Rusiei.

Autorii studiului arata ca in 2035 viitorul Rusiei va deveni sumbru, pentru ca Putin, nascut in 1952, va implini 83 de ani. "Dupa ce presedintele Vladimir Putin se va retrage din viata politica, in tara confruntata cu importante dificultati economice generate atat de reducerea populatiei apta de munca, dar si de scaderea preturilor la petrol si gaze naturale, se pot crea conditii capabile sa provoace conflict intre statele vecine Rusiei. Conflictul poate porni din dorinta acestora de a recupera teritoriile care le-au apartinut candva. Unii vor incerca sa rezolva aceste dispute teritoriale pe cale diplomatica, dar nu este exclusa izbucnirea unor conflicte armate, imposibil de rezolvat fara interventia UE", scriu autorii documentului.

Expertii estimeaza ca, dupa toate probabilittatile, amestecul Bruxelles-uli va fi unul pasnic, nu de forta, de teama unor represalii din partea Moscovei. Specialistii europeni subliniaza ca, in pofida dezastrului economic din Rusia, industria de aparare a tarii ramane competitiva si una dintre cele mai puternice din lume.

Rusia va mobiliza toate mijloacele sale pentru fabricarea de arme foarte puternice si eficiente: submarine, bombardiere, avioane de atac, dar si mijloace de apare aeriana, care vor spori sansele tarii de a tine NATO la distanta.