“Nu vom intra in zona euro fara modificarea Constitutiei”, a spus Tusk, evocand obstacolul formal care blocheaza, potrivit prevederilor constitutionale, adoptarea euro in Polonia. Or, a continuat seful executivului de la Varsovia, noi nu dispunem de majoritate necesara nici in actualult si nu vom dispune nici in viitorul parlament”, ales pentru patru ani, a adaugat el.

Pentru a modifica Legea Fundamentala, este nevoie de o majoritate de doua treimi. Conform Constitutiei, numai banca centrala a Poloniei are drept de decizie asupra monedei nationale. Dupa aderarea la zona euro, acest rol va reveni Bancii Centrale Europene (BCE).

Cu doi ani si jumatate inainte de viitoarele alegeri, potrivit calendarului normal, cota liberalilor nu inceteaza sa scada in profitul partidului conservator si nationalist condus de Jaroslaw Kazcynski (PiS). Un ultim sondaj de opinie realizat in luna mai de Institutul TNS, 28% dintre cetatenii cu drept de vot al Poloniei, sustin Pis,fata de 23% care prefera Platforma civica (PO) a premierului Tusk.

Oricum, a mentionat seful guvernului, “adoptarea euro ramane un obiectiv “ pentru Polonia, chiar daca nu intr-un viitor apropiat. “Polonia are o foarte buna reputatie si se bucura de mare incredere din partea Bruxellesului”, a subliniat Tusk. “Cand spunem ca euro este obiectivul nostru, dar perspectivele s-au indepartat, partenerii nostril europene ne cred”, a sublimit el.

Pentru moment, nu a fost stabilita nici o data pentru adoptarea euro. Potrivit ministrului polonez de finante, Jacek Rostowski, pregatirile “vor dura mai multi ani”. Cu cei 38 de milioane de locuitori, Polonia este de departe cea mai mare economie dintre fostele tari comuniste care au devenit membre UE, si singuula dintre statele component care si-a pastrat cresterea in perioada de criza care a inceput in 2008.