Dupa aproape un an de discutii, negocieri si tratative, inclusiv in spatele culiselor, cele 13 state membre ale Organizatiei tarilor exportatoare de petrol au convenit, pentru prima data in ulitmii opt ani, o reducere a cotelor de productie cu aproximativ 4,5%, sau 1,2 milioane barili pe zi, până la 32,5 milioane barili pe zi.

Poate unii ar fi tentati sa vorbeasca despre o intelegere remarcabila, dar ar fi o exagere: la Viena, cartelul nu a facut altceva decat sa intareasca intelegerea initiala, dezbatuta la inceputul anului. Oricum, Rusia şi alţi producători care nu fac parte din OPEC se vor alătura măsurii de reducere a producţiei de ţiţei şi îşi vor diminua, la randul lor, oferta cu 600.000 barili pe zi.

Decizia a fost anunţată marţi de preşedintele în exerciţiu al OPEC, Mohamed Bin Saleh al-Sada, la o conferinţă de presă la Viena. "Am plăcerea să vă anunţ că Rusia s-a angajat să reducă producţia cu 300.000 barili pe zi", a spus ministrul Energiei în Qatar.

Posibile piedici

In pofida importantei deosebite a acordului, transpunerea lui in practica s-ar putea dovedi mai dificila decat s-ar crede. Iranul va continua sa atraga investitori straini pentru industria lui petroliera, trezind, de fiecare data, suspiciunea Arabiei Saudite. In acest context, orice conflict geopolitic dintre cele doua tari ar putea conduce la anularea sistemului de cote.

Planul OPEC ar putea fi ingreunat, in egala masura, si de venirea la putere a presedintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump. Dorinta lui de a simplifica si extinde productia de petrol pe teritoriul SUA va restrange posibilitatile de piata ale statelor din Orientul Mijlociu pe piata americana, cu impact asupra pretului mondial la petrol.

Pe de alta parte, pe piata titeiului s-a format un efect nou - "capacul de sist". Un pret al barilui de peste 50 de dolari deschide imediat acest capac, antrenand o crestere a productiei de titei in SUA si iminenta scadere a valorii barilului. Iata de ce, acesta va fi factorul care, pe viitor, va determina evolutia preturilor. Si este foarte putin probabil ca in urmatorii ani petrolul sa treaca dincolo de 50-55 de dolari/baril, cu mici salturi inevitabile, indiferent de actiunile OPEC", este de parere economistul azer Natig Jafarly.