Cand fostul premier al Marii Britanii, Tony Blair, a intrebat-o pe Angela Merkel care este secretul stabilitatii tarii ei, cancelarul german i-a raspuns: „Noi continuam sa producem lucruri”. Aceasta intrebare rasuna tot mai frecvent in Statele Unite. Ar fi exagerat sa afirmam ca Germania a redevenit la moda: prea multe critici legate de actiunile intreprinse de Berlin pentru depasirea crizei din zona euro. Dar daca vorbim despre piata muncii, SUA continua sa sufere de o boala numita „invidia germana”, dupa cum s-a exprimat un analist.

„Oamenii ma tot intreaba cum am reusit”, spune Eric Spiegel, seful filialei americane a concernului Siemens, care a avut onoarea sa fie mentionat de Barack Obama in doua din ultimele lui raporturi anuale catre Congres. Un gest care poate parea trivial, dar sefii companiilor concurente ignorate de presedintele american, inclusiv al grupului General Electric, privesc altfel lucrurile. Obama, spun ei, nu face decat sa repete ce spun multi dintre sefii de companii si reprezentanti ai sindicatelor. „Putem reproduce modelul german?” – a intrebat unul dintre senatorii americani.

Vorbind la modul general, raspunsul este negativ. Aproape jumatate dintre elevii de peste 16 ani sunt, in Germania, directionati catre scoli profesionale. Peste 40% dintre nemti devin submaistri, procent care, in cazul SUA, este de numai 0,3%. In plus, in America scade vertiginos numarul populatiei active: luna trecuta, spre exemplu, alti 496.000 de americani au incetata sa-si mai caute un loc de munca. Iar multi politicieni de peste Atlantice studiaza experienta Germaniei pentru a gasi un raspuns.

Republicanul Rick Snyder si guvernator al statului Michigan, precum si colegul lui John Kasich, guvernatorul de Ohio, au vizitat recent academia de pregatire profesionala din Germania. Ambasada germana din Washington a pregatit chiar un program „Initiativa in domeniul pregatirii profesionale” pentru raspunsuri la toate intrebarile venite din partea regiunilor americane. „SUA nu sunt o tara in curs de dezvoltare si de aceea nu vedem necesitatea de a trimite acolo o echipa de consilieri tehnici”, a subliniat un diplomat german. Pur si simplu, dorim sa satisfacem curiozitatea legata de modelul german”.

Problema Americii o reprezinta o calificare excesiva. Aproape jumatate dintre americanii cu pregatire presteaza munci ce nu necesita un asemenea nivel de scolarizare. Fapt demonstrat de datele Center for College Affordability and Productivity. 15% dintre soferii de taxi au grad stiintific, iar in 1970 ei prezentau 1% din totalul acestei categorii. In plus, 25% dintre vanzatori sunt absolventi de facultati, iar 5% dintre lucratorii serviciilor de salubritate au diploma de bacalaureat.

Intre timp, Siemens pregateste terenul pentru o a treia mentionare in discursul lui Obama, noteaza in continuare Financial Times. Recent, aceasta companie a primit 2.000 de solicitari pentru 50 de locuri vacante in statul Carolina de Nord. Numai 10% dintre candidati au trecut testele de verificare a pregatirii profesionale. Cheltuind 165.000 de dolari pentru fiecare elev, Siemens pregateste sase dintre absolventii locali studii ca specialisti in dmeniul mecatronicii. In Germania, unde sunt mai putine probleme cu nivelul de calificare a fortei de munca, anual apar 10.000 de astfel de specialisti.