O echipa de cercetatori francezi a descoperit ca plantele au capacitatea de a simti forma lor si de a o corecta.


De ce brazii de Craciun sunt atat de drepti? Si, vorbind la un mod mai general, de ce copacii padurilor sunt atat de impunatori sau de ce firul de grau nu cad sub greutatea spicului? Pentru ca in fiecare clipa, plantele se misca, lent si, prin urmare, imperceptibil privirii noastre, fapt ce le permite sa-si mentina tinuta zvelta.

Pentru prima data, cercetatorii francezi au aratat ca aceasta pozitie nu este rezultatul exclusiv al gravitatii terestre si ca plantele pot percepe propria forma, sesizand si corectand orice deviere se produce de la linia normala.

„Este pentru prima data cand controlul postural al plantelor este pus in ecuatie, modelul fiind validat pe 11 specii de plante cu flori”, a explicat Bruno Moulia, unul dintre autorii studiului. "Dar inainte de toate, am demonstrat ca plantele au un simt aparte care le permita sa simta daca sunt drepte sau curbate”, a spus el.

Mult timp s-a considerat ca plantele, in miscarea lor de redresare, de orientare si de crestere, nu sunt sensibile decat la gravitatea terestra. Dar pentru ca o tija a carui baza a fost inclinata sa revina la pozitia initiala, trebuie sa existe si alte „arme”. Acesti senzori-motrici seamana oarecum cu urechea interna a omului, care ne da simtul de echilibru. Si, la fel ca in cazul oamenilor, acest simt poate fi perturbat si la plante de mutatii genetice sau de droguri: ele „ametesc” si cad, intr-un final.