"Am reusim sa identificam submarine la depatari mult mai mari", a declarat capitanul Casey Moton, seful programului LCS MIssion Module intr-un interviu pentru Scout Warrior. In cadrul initiative de elaborare a unui sisteme mai eficiente si mai practice pentru navele pazei de coasta, marina miltiara americana a incheiat deja trei contracte. 

"Vom pune la un unu, doua, trei sisteme, apoi vom efectua adaptari tehnice suplimentare si, pe baza rezultatelor astfel obtinute, vom crea un prototip, cu o greutate cat mai mica. Ne-am propus ca programul de teste sa debuteze la sfarsitul anului viitor, pentru ca testele in conditii reale sa fie lansate undeva in 2018", a adaugat Moton.

"Noile noastre dispozitive, inclusiv sonare pentru adancimi variabile, cauta neincetat impulsuri acustice active. Ele ajung la un anumit interval de timp. Acest lucru ne permite sa urmarim deplasarea submarinelor, semnale care sunt receptionate inclusiv de o statie hidroacustica. Un sistem care si-a demonstrat eficienta", a explicat oficialul american.

Reducerea greutatii acestor aparate are o mare insemnatate pentru navele pazei de coasta, care trebuie sa fie usor de manevrat si rapide pentru indeplinirea misunilor lor. Ele pot dezvolta o viteza si de 40 de noduri, pentru a evita focul inamic si pentru a ocupa cat mai repede pozitii optime pentru un atac.

Moton a precizat, de asemenea ca, intr-un final, US Navy intentioneaza sa inlocuiasca actualele sonare si statii hidroacustice cu modele noi. "Ne straduim sa perfectionam procesul de exploatare  sonarelor noastre. Antena hidroacustica va primi semnalele, datele vor fi trimise catre un elicopter, dupa care elicopterul se va ridica si, folosind propriile instalatii de depistare, va descoperi submarinul si va lansa racheta", a detaliat Moton.

Dezvoltarea acestor noi sisteme capata o importanta deosebita pentru zonele "sensibile" de pe harta lumii, precum Marea Chinei de sud, un adevarat focar de tensiune.