Pentru ca, daca perspectivele economice arata bine, climatul politic tot mai toxic si multele semne de intrebare legate de presedintia lui Donald Trump creaza o stare de neliniste generala. In urma cu un an, nici unul dintre marii patroni si bancheri ai lumii prezenti la Davos nu-si imagina ca miliardarul republican va castiga alegerile din 8 noiembrie.

Venita la sase luni dupa votul britanicilor in favoarea iesirii tarii lor din Uniunea Europeana, victoria lui Trump a bulversat viata politica a lumii, incurajand valul populist care prinde tot mai mult teren la nivel global si ameninta ordinea democratica liberala instituita dupa cel de-al doilea razboi mondial. In contextul in care anul acesta sunt programate alegeri in Olanda, Franta, Germania si, posibil, in Italia, oamenii de afaceri si politicienii au despre ce discuta la Davos.

"Toate lumea simte si intelege ca se intampla ceva deosebit, ceva enorm, de anvergura mondiala si de natura inedita. Dar noi nu stim nici ce anume se va intampla, nici cauzele, nici ce trebuie facut", a rezumat Moises Naim, de la fundatia Carnegie. Prin urmare, la Davos se vor cauta raspunsuri. De altfel, si temele propuse spre dezbatere reflecta starea de profunda ingrijorare care-i framanta pe mai marii acestei lumi, fie ei sefi de stat sau de guvern, directori de intreprinderi sau institutii financiare, analisti sau comentatori: "Cum sa rezolvi criza clasei de mijloc?", "Politica fricii sau rebeliunea celor uitati?", "Era post-UE?".

Lista participantilor este, la randul ei, impunatoare. "Vedeta" forumului va fi, fara indoiala,  Xi Jinping, primul presedinte al Chinei care ajunge la Davos. Prezenta sa confirma importanta tot mai mare a Chinei in lume intr-un moment in care Donald Trump promite o America mai concentrata pe propriile probleme si in care Europa este preocupata de propriile dificultati, de la Brexit la amenintarea terorista.

In opinia analistului Ian Goldin, expert in dezvoltare si mondializare la Universitatea Oxford, problema este ca numai o cooperare multilaterala poate oferi rezultate concrete si palpabile pe subiecte precum schimbarile climatice sau reglemantarile financiare. "Dar multilateralismul este ceea ce resping populistii. In zilele noastre, cuvantul politic nu mai are greutatea de altadata", a apreciat el.

Creat de germanul Klaus Schwab, Forumul economic de la Davos (WEF), care si-a tinut prima reuniune in 1971, se va desfasura anul acesta in perioada 17-20 ianuarie si, potrivit organizatorilor, va reuni peste 3000 de persoane, reprezentant aproximativ 100 de tari ale lumii. Se estimeaza ca vor fi prezenti in jur de 1200 de patroni de societati, 300 de personalitati politice si 50 de lideri politici.