Surprinzator este faptul ca, in urma cu numai catevaz zile, Patriarhul Moscovei si intregii Rusii declarase ca o astfel de intrevedere este foarte putin probabila, daca nu chiar "absurda". Cu toate acestea, vineri spre seara, Mitropolitul Hilarion, inalt reprezentant al Bisericii ruse a anuntat ca Papa Francisc se v intalni cu Patriahul Kirill in Cuba, saptamana viitoare. Cei doi vor avea o discutii intre patru ochi, urmata de declaratii de presa si discursuri publice.

Cum se explica aceasta adevarata lovitura de teatru, potrivit comentariilor analistilor occidentali? "Situatia creata in Orientul Mijlociu, in nordul si centrul Africii, precum si in alte regiuni ale lumii, unde populatia crestina este supusa unui genocid de catre extremisti, reclama masuri urgente si o cooperare tot mai stransa intre bisericile crestine", a spus Mitropolitul Hilarion.

Aceasta intrevedere poseda o dimensiune istorica, fiind prima dintre Patriarhul Moscovei si seful Bisericii catolice dupa marea schisma, veche de un mileniu. Nu trebuie uitat ca Patriarhul Kirill reprezinta o comunitate de 165 de milioane de fideli, dintr-un total de 250 de crestini ortodocsi. Predecesorii Papei Francisc au incercat in repetate randuri sa-l intalneasca pe patriarhul rus, dar in zadar. Numeroasele conflicte inregistrate intre cele doua Biserici au determinat partea rusa sa fie reticenta la ideea unor contacte la nivel inalt. La randul sau, Kremlinul a urmat linia impusa de Patriarhie.

"Este bine ca intrevederea se va desfasura pe un teren neutru", a comentat parintele Igor Kovalevski. "Personal, mi-as fi dorit o vizita a Papei in Rusia. Dar nu ne grabim. Nu trebuie fortate lucrurile. Persista inca o mare neincredere alimentata de stereotipuri si de precedentele istorice care au impregnat mentalitatile", a adaugat el. In mod traditional, Biserica catolica este asociata cu invadatorii occidentali.

Analistul Elena Volkova este insa de alta parere, sustinand ca, in realitate, "caloliticii sunt cei care se tem de Biseria ortodoxa". In opinia expertului, "KIrill nu si-a dorit o intrevedere cu Papa Francisc din cauza conflictului ucrainean. Dar s-a supus indicatiilor lui Vladimir Putin", sustine Volkova. Tinand cont de izolarea diplomatice si de acuzatiile tot mai grave formulate la adresa sa de catre Occident, presedintele rus ar fi decis sa arunce pe masa cartea ortodoxa.

"Initial, Putin si-a dorit rolul de salvator al Siriei, dar nu i-a iesit din cauza bombardamentelor ruse care au provocat atatea victime in randul civililor. Prin urmare, el i-a cerut lui Kirill sa intre in joc incercand o apropierea cu lumea catolica", apreciata analistul.