In acest context, barilul marca „light sweet crude” (WTI), cu livrare in luna martie, s-a scumpit, marti, cu 2,13 dolari la New York Mecantile Exchange (Nymex), stabilindu-se la 102,43 dolari, nivel pe care nu l-a mai atins din 10 octombrie anul trecut. La Londra, petrolul Brent, cu extractie din Marea Nordului, a fost cotat la Intercontinental Exchange (ICE), cu 110,46 dolari/baril, o crestere de 1,28 dolari fata de ziua anterioara.

Piata asteapta sa fie anuntata, joi, o noua scadere a rezervelor strategice de brut ale SUA, explica analistul independent Andy Lipow. Aceasta reducere ar fi, in opinia expertului, consecinta directa a punerii in functiune, la sfarsitul lunii ianuarie, a unui tronson al oleoductului Keyston, care face legatura intre acest oras si rafinariile din Golful Mexic.

Cursul WTI a profitat, de asemenea, de reaparitia „unor focare de tensiui geopolitice”, a estimat, pe de alta parte, Matt Smith. „Fluxul de productie din Libia ramane sub 400.000 de barili pe zi”, din cauza miscarilor de protest care afecteaza extractia si transportul petrolului, „in timp ce violentele din Nigeria se propaga in Niger si Camerun”, a adaugat el.

„Ingrijorarea investitorilor a fost amplicata de intrarea Sudanului de Sud in valtoarea acestor tensiuni geopolitice”, a completat Tim Evans, de la Citi: rebelii au lansat mari dimineata o vasta ofensiva pentru preluarea controlului asupra localitatii strategice Malakal. De cealalta parte a Atlanticului, turbulentele din Venezuela, important importator de produse rafinate americane, au contribuit, la randul lor, la scumpirea petrolului WTI.

In alta ordine de idei, „temperaturile extrem de scazute din Statele Unite sustin cererea de produse petroliere. „In pofida inghetului si a intrarii in sesozul de mentenanta, rafinariile continua sa evolueze la o cadenta ridicata pentru aceasta perioada a anului”, a subliniat Andy Lipow.