Cele doua tari intentioneaza, de asemenea, sa adopte contramasuri, dar despre ce ar putea fi vorba, partile nu au precizat. "Consideram ca decizia SUA si Coreei de Sud de a desfasura sistemul THAAD ameninta interesele de securitate ale Chinei. Pentru regiune, acest lucru inseamna o incalcare a echilibrului strategic. Astfel, este de inteles daca tarile din regiune se pronunta categoric impotriva acestei masuri", a spus, in acest sens, purtatorul de cuvant al MAE chinez, Lu Kang.

O declaratie care a venit in contextul intrevederii consilierului presedintelui sud-corean pe probleme de securitate nationala, Kim Kwan-jin cu viitorul sau omolog american, Michael Flynn. Intalnire care a confirmat intentiile partilor de a duce la bun sfarsit planul de desfasurare a sistemului THAAD, destinat distrugerii rachetelor de atac si care este, in acelasi timp, un mijloc de respingere a unui aventual atac nuclear din partea Coreei de Nord. 

Dar China si Rusia se tem ca sistemul poseda capacitati mult mai extinse si ca vor reprezenta un pericol aflat prea aproape de granitele lor. In opinia lor, sistemul THAAD va fi folosit pentru a urmari rachetele lansate din China sau Rusia, iar amplasarea lor in Coreea de Sud reprezinta o tentativa de intimidare geopolitica a celor doua state. "Este firesc si logic faptul ca Rusia si China au ocupat o pozitie comuna in aceasta chestiune", a comentat analistul chinez Victor Gao.

Declaratia comuna impotriva sistemului de aparare aeriana a aproapiat Rusia si China in plan militar. "Chinezii privesc THAAD in plan strategic, parte a unui sistem mult mai amplu de aparare aeriana la frontierele lor", estimeaza profesorul John Delury. Moscova simte la fel. Dupa ce anul trecut, in Romania, a fost data in exploatare baza de la Deveselu, unde a fost amplasat sistemulu Aegis Ashore, Rusia s-a revoltat, furia ei sporind odata cu vestile legate de THAAD.