Autoritatile din Nicaragua, care s-au declarant gata sa-i acorde azil lui Snowden “in cazul in care circumstantele vor permite” acest lucru, a dezvaluit continutul scrisorii trimisa de fostul angajat al Servicului national de securitate al SUA (NSA), aflat la originea dezvaluirilor privind programul american PRISM de supraveghere a comunicatiilor mondiale.

“Eu, Edward Snowden, cetatean al Statelor Unite, va scriu pentru a solicita azil in republica Nicaragua, avand in vedere riscul de a fi urmarit de guvern si de agenti”, isi incepe epistola cel care, prin documentele publicate, a generat un scandal la nivel global. De aproape trei saptamani el este blocat in zona de tranzit a aeroportului moscovit Seremetievo. “Avand in vedere circumstantele, este putin probabil sa dispun de un proces corect si sa fiu tratat in mod adecvat inainte de deschiderea procesului. Risc inchisoarea cu viata sau chiar pedeapsa cu moartea”.

In opinia lui Snowden, cazul sau seamana foarte mult cu cel al soldatului Bradley Manning, acuzat ca a transmis aproximativ 700.000 de documente confidentiale site-ului WikiLeaks si care, afirma Snwden, este inschis si tratat in mod “inuman”. “Unele dintre acuzatiile formulate  de ministerul american al justitiei impotriva mea fac referire la legea spionajului din 1917, care prevede inchisoare pe viata”, mentioneaza Snowden.

Fostul agent CIA a solicitat azil in 21 de tari, dar majoritatea i-au refuzat cererea. Trei state latino-americane, Venezuela, Nicaragua si Bolivia, sunt insa dispuse sa-I ofere gazduire. Nu se stie insa cum va putea ajunge Snowden in aceste tari, avand in vedere ca pasaportul sau a fost anulat de autoritatile americane.