Potențialele câștiguri în urma cooperării ar putea fi imense într-o perioadă dificilă, cum a fost cea din perioada crizei financiare, a explicat oficialul FMI.

'Dacă politicile sunt văzute numai din punct de vedere național, vom sfârși într-o lume cu intervenții ad hoc, mai puțin echilibrate și care pot exporta instabilitate financiară. Aceasta ar fi o lume în care s-ar putea pierde bunăstarea în multe state, nu doar din cauza efectelor crizei, de la statele dezvoltate la cele emergente, ci și din cauza efectelor provocate de reacția inversă din statele emergente în cele dezvoltate', a continuat Christine Lagarde.

'Criza financiară a arătat că sunt necesare acțiuni coordonate pe plan global pentru a preveni propagarea turbulențelor spre economiile din întreaga lume. Avem nevoie de un efort colectiv pentru a examina eficacitatea răspunsurilor politice de sprijin, efectele lor și implicațiile asupra prosperității pe plan mondial', a avertizat șeful FMI.

Lagarde a explicat că statele avansate trebuie să reducă volatilitatea prin comunicarea precisă a politicii lor monetare. Referindu-se la legătura dintre stabilitatea financiară și inflație, directorul general al Fondului Monetar Internațional a apreciat că actualul mediu din zona euro amintește de modul în care slăbiciunea bilanțurilor poate constrânge capacitatea băncilor de a sprijini creditarea și investițiile, contribuind la un nivel scăzut al inflației.